Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

UDRUGA "SUHOZID" IZ KOLANA DOBILA JE GODIŠNJU NAGRADU MINISTARSTVA KULTURE "IVO HORVAT"

AddThis Social Bookmark Button

Suhozidi su dio vizualnog identiteta otoka Paga, a Pag je područje s najviše suhozidne gradnje na Mediteranu. Na očuvanju i zakonskoj zaštiti suhozida i suhozidne gradnje radi Udruga za očuvanje kulturne baštine otoka Paga „Suhozid“ iz Kolana koja je dobila veliko priznanje, godišnju nagradu Ministarstva kulture „Ivo Horvat“. 
Ivo Butković, predsjednik udruge „Suhozid“ iz Kolana je rekao kako je nagrada iznimno priznanje udruzi, svim njenim članovima, ali i cijeloj Općini Kolan.

-Zahvalio bih se i odao priznanje svim osnivačima i članovima udruge na ustrajnom i neumornom radu na zaštiti kulturne i prirodne baštine našeg otoka i Republike Hrvatske. Naš posao na zaštiti hrvatskih suhozida još ni približno nije završen, rekao je Butković.
Članovi udruge „Suhozid“ pokrenuli su zanimljivu inicijativu.
-Hrvatsko priobalje s otocima je protkano mrežom suhozidnih međa, terasa i putova koji su spajali prvobitna naselja, poneka datirajući još iz prapovijesti. Naša udruga će predložiti Hrvatskom saboru da 26. ožujka, dan na koji se u Hrvatskoj, nakon dugo vremena, izgradila prva suhozidna građevina, prvi suhozidni spomen križ na Velikom Kornatu,  proglasi Hrvatskim nacionalnim danom suhozida, rekao je Butković.
Suhozidi na Pagu, dugački nekoliko stotina kilometara, najveći su graditeljski pothvat na otoku, a ujedno su i najstarije očuvane otočne građevine jer su neki od njih stari preko tisuću godina. Osim što će tražiti proglašenje  Hrvatskog nacionalnog dana suhozida, udruga „Suhozid“  je pokrenula akciju zaštite suhozida, a inicijativu za zakonskom zaštitom suhozida uputila je Ministarstvu kulture RH. Uz suhozide želi se zaštititi i druga stara suhozidna gradnja, objekti uz more, mlinovi i mostovi, stambeni objekti na pašnjacima i u poljima, staje, bunari i skloništa u poljima.
-Potrebno je zaštititi taj snažni iskaz ljudskog truda, ustrajnosti i identiteta. Zaštitom suhozida odat će se priznanje svim graditeljima suhozida koji su napravili spomenik borbi za opstanak na rodnoj škrtoj grudi, zaštitio bi se dokument o mudrom pristupu okolišu, očuvali bi se postojeći suhozidi i nastavila tradicija njihovog građenja te bi se omogućilo njihovo iskorištavanje u turističkoj i obrazovnoj ponudi, navodi Butković.
Na Pagu najviše graditelja suhozida ima u Kolanu, a oni su vještinu gradnje naučili od svojih predaka. Mnogi su uključeni u udrugu „Suhozid“.  
U obrazloženju nagrade „Ivo Horvat“ navodi se kako udruga „Suhozid“ iz Kolana u svom djelovanju ujedinjuje promicanje prirodne i kulturne baštine s naglaskom na postizanje zakonske zaštite za suhozide kao bitne sastavnice nacionalnog identiteta i prepoznatljivosti jadranskog krajobraza te se zalaže za proglašenje suhozida materijalnim kulturnim dobrom hrvatskog naroda.
Upravo su članovi udruge „Suhozid“ iz Kolana dali golem doprinos u gradnji Spomen obilježja poginulim vatrogascima na otoku Veliki Kornat u Nacionalnom parku Kornati. 
„Članovi udruge Suhozid, volonterski su vodili gradnju spomen križeva, po ideji arhitekta Nikole Bašića, učili druge graditelje vještini građenja i obavljali nadzor nad izgradnjom svih dvanaest križeva. Gradnjom prvog suhozidnog križa postavili su model izgradnje ostalih križeva u čijoj je gradnji kroz zajedništvo i dragovoljno sudioništva, sudjelovalo više od 3000 ljudi s prostora cijele Hrvatske. Svi koji su sudjelovali u gradnji križeva, vlastitim su naporom, znojem i vještinom „ugrađeni“ u spomenik postajući njegova sastavnica“, navodi se u obrazloženju nagrade.
Uspje li udruga „Suhozid“ u svojim planovima, suhozidna gradnja će se zaštititi, a zaštita će omogućiti očuvanje, ali i znanstvena istraživanja. Naime, suhozidna gradnja na Pagu do sada nije dovoljno istražena, a upravo bi se istraživanjima mogle potvrditi pretpostavke kako na Pagu postoje ostaci suhozida i suhozidne gradnje iz doba Liburna, stari oko dvije tisuće godina.


                                                                      

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika