Utorak, Rujan 22, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DRUGI MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE PAG 2011. OTVORIT ĆE MINISTAR KULTURE JASEN MESIĆ

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Grada Paga, Turističke zajednice grada Paga i Društva paških čipkarica „Frane Budak“ od 14. do 17. lipnja u Pagu će se održati 2. međunarodni festival čipke na kojem će se predstaviti čipke iz Rusije, Češke, Poljske, Slovačke, Italije, Mađarske i Hrvatske. -Želja nam je da festival postane tradicionalna manifestacija u Pagu kao gradu čipke, a to je značajno i za turizam jer se festival održava u  predsezoni, rekao je Tino Herenda, zamjenik gradonačelnika koji je u projektu festivala zadužen za odnose s javnošću.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture, a supokrovitelji su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. Festival će otvoriti ministar kulture Jasen Mesić.
-U sklopu festivala u parku na Golji postavit će se poprsje Frane Budaka i na taj će se način odati priznanje gradonačelniku Paga s početka 20. stoljeća koji je odigrao važnu ulogu u osnivanju Čipkarske škole u Pagu 1906. godine, rekao je Herenda.
Prema programu, u utorak 14. lipnja u 11:00 sati  na Trgu Petra Krešimira IV. održat će se svečano otvorenje festivala na kojem će nastupiti Gradska glazba Pag, Kolari i klapa „Peružini“. Nakon svečanog otvorenja festivala, pojedinačno će se otvoriti izložbe zemalja sudionica. Uz to, u crkvi sv. Jurja otvorit će se izložba fotografija na temu paške čipkarice, a u crkvi Marijinog Navještenja u Benediktinskom samostanu sv. Margarite otvorit će se izložba paške čipke u vlasništvu samostana. U 12:30 otkrit će se bista Frane Budaka.

U 20:00 sati na Trgu Petra Krešimira IV. održat će se zabavni program u kojem će sudjelovati Gradska glazba Pag i klapa „Sol“.  U srijedu, 15. lipnja od 09:00 do 22:00 sata na izložbama će se prikazivati izrada čipke, a u 15:00 sudionici festivala će posjetiti Stari grad gdje će im se ponuditi autohtoni paški proizvodi. Navečer će se održati koncert klape „Jargola“ i klape „Peružinke“.  U četvrtak, 16. lipnja u 12:00 sati gradonačelnik Paga Ante Fabijanić će u svojem uredu prirediti primanje za predstavnike zemalja sudionica festivala, a poslijepodne je za goste organiziran izlet brodom. Navečer će se na Branimirovoj obali održati koncert grupe „Maestrali“. U petak, posljednjeg dana festivala,  u 18:30 sati na Trgu Petra Krešimira IV. članovi KUD-a „Družina“ izvest će Veli tanac. Velikim tancom označit će se i završetak festivala, a sudionicima će se dodijeliti zahvalnice.

 


                                                               

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika