Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

GRADSKO VIJEĆE PAGA: HRVATSKI HIDROGRAFSKI INSTITUT PREDSTAVIO STUDIJU UTJECAJA NA OKOLIŠ KANALA

AddThis Social Bookmark Button

Na sjednici Gradskog vijeća Paga predstavnici Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita na čelu s pomoćnikom ravnatelja dr. sc. Nenadom Lederom predstavili su vijećnicima Studiju utjecaja na okoliš Plovnog kanala grad Pag –Košljun. U višesatnom izlaganju rečeno je kako su za potrebe izrade Studije utjecaja na okoliš provedena geološka mjerenja, mjerenja morskih struja, klime, krajobraza, istražen je utjecaj kanala na  spomeničku baštinu, na poljoprivredu, ovčarstvo, turizam, na floru i faunu.

Navedeno je kako će kanal biti dugačak od 6, 4 do 6, 7 km i dubok od 4 do 6 metara. Visina kanala je promjenljiva, a najviša točka će iznositi 29 metara. Promjenljiva je i širina kanala. Kod Košljuna, kanal bi trebao biti širok 110 metara, zatim bi se suzio na 50 metara, pa ponovno širio na 95 metara i u završnom dijelu kod Paga bio bi širok 15 metara. Kanal bi se trebao graditi šest godina u pet faza. U prvoj fazi bi se radilo u Košljunskom zaljevu i rekonstruirao bi se dio dalekovoda. U drugoj fazi bi se radilo u duljini od 1. 100 metara kanala na krajnjem južnom dijelu uvale, u trećoj fazi bi se radilo na zoni pliša do državne ceste D-106 i u četvrtoj fazi bi se radilo na području Paške uvale. Rečeno je kako svaki pojedini dio gradnje ima negativne i pozitivne učinke na okoliš.
-Studiju utjecaja na okoliš Plovnog kanala Pag-Košljun radili smo jer je to od nas zatraženo i jer to postoji u Prostornom planu Grada Paga i u Prostornom planu Zadarske županije. Na studiji se radilo tri godine  i izrađena je profesionalno i temeljito. Studija je rađena bez političkih ili bilo kakvih drugih pritisaka, rekao je dr. sc. Nenad Leder, zamjenik ravnatelja  Hrvatskog hidrografskog instituta.
Dr. sc. Nenad Leder je naveo kako Studija nije odbačena niti je pala nego je vraćena na doradu.
-To je normalan i uobičajen postupak, a još dobivamo materijale stručnih timova, tako da postupak nije završen. Kada se studija izradi provest će se javna rasprava i tada će svaki građanin, svaka politička stranka i udruga moći iznijeti svoje mišljenje, rekao je dr. sc. Nenad Leder.
Na pitanje postoji li procjena studije, dr. sc. Nenad Leder je rekao kako studija u cjelini zadovoljava, uz propisane mjere zaštite.
Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je zahvalio predstavnicima Hrvatskog hidrografskog instituta što su se odazvali pozivu, te što su vijećnicima pojasnili pojedinosti iz studije.
-Ovdje smo čuli izlaganje stručnjaka i osobno sam zadovoljan. Pod krinkom da studija utjecaja na okoliš nije dobro napravljena, pojedine udruge i pojedinci su dezinformirali javnost i iznosili lažne tvrdnje što se na ovom predstavljanju studije i pokazalo. Iz studije se vidi kako kanal niti jednim dijelom ne zadire u Lokunju i ne uništava se ljekovito blato, niti se ruši gradski most, a pomorski promet će se odvijati ispod njega. Posebno mi je drago što se ne zadire u solanu nego će se još poboljšati nasipi uz bazene, a uredit će se i oborinski kanali. Drago mi je i to što studija pokazuje kako se ne ruše ostaci građevina u Starom gradu. 

 

 

                                                        

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika