Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SAN FRANCISCO CHRONICLE-PRVA NOVINA U SAD U KOJOJ JE OBJAVLJEN TEKST O PAŠKOM SIRU

AddThis Social Bookmark Button

Zahvaljujući suradnji „Paške sirane“ i tvrtke „Forever Cheese“, paški sir se prodaje u SAD, a nedavno je u SAD objavljen i prvi članak o paškom specijalitetu i to u listu San Francisco Chronicle. Paški sir se opisuje kao sir koji je izgledom sličan siru Parmigiano-Reggiano i koji se radi od mlijeka male paške ovce. U tekstu se navodi kako se paški sir prodaje u Bi-Rite Marketu i u Whole Foods Markets u San Franciscu te u Mill Valleyu. 

Gastronomska kritičarka Janet Fletcher navodi kako je paški sir bio i njoj nepoznat, premda je objavila nekoliko knjiga o sirevima.
-Pogledajte u atlas i vidjet ćete da je Pag komadić kopna na Jadranu, odmah uz hrvatsku obalu. Buster je putovala tamo na odmor prije nekoliko godina, otišla u najbolji restoran na otoku i naručila lokalni sir. Dobila je odlično sazreli komad sličan talijanskom Parmigiano-Reggianu, zaliven maslinovim uljem, navodi se u članku u San Francisco Chroniclu. 
Michele Buster koju spominje Janet Fletcher suvlasnica je tvrtke „Forever Cheese“ i specijalizirala se za uvoz sireva iz Španjolske i Italije. Za paški sir je doznala slučajno. Prijateljica joj je pričala o Hrvatskoj kao o vrlo lijepoj zemlji i ona se čudila jer je, kao uvoznica sira iz Španjolske i Italije, dobro poznavala veći dio Europe, ali za Hrvatsku nije čula. Prije tri godine posjetila je Hrvatsku, a obilazeći Hrvatsku došla je i na Pag. U jednom je restoranu kušala paški sir i oduševila se. Preko Hrvatske gospodarske komore stupila je u kontakt s Paškom siranom, dogovorena je suradnja i na jesen prošle godine u SAD su isporučene prve količine paškog sira. U „Paškoj sirani“ su zadovoljni suradnjom s Michele Buster i tvrtkom „Forever Cheese“.
-U Njemačku i Austriju izvozimo kompletan asortiman naših sireva, a uz paški sir to su sirevi Dalmatinac, Pramenko, Primorac i Trapist. Zadovoljni smo izvozom paškog sira u SAD jer je to dokaz kvalitete naših proizvoda, rekao je Ante Oštarić, savjetnik Uprave „Paške sirane.“
Izvoz u SAD velika je prilika za „Pašku siranu“, ali proizvodnja paškog sira ovisi o količini ovčjeg mlijeka. Količina ovčjeg mlijeka je ograničena brojem ovaca, a broj ovaca ograničen je pašnjačkim površinama. Na Pagu nema ni pedalj neiskorištenih pašnjaka i zbog toga se ne može povećati broj ovaca niti proizvodnja ovčjeg mlijeka.   

U tekstu objavljenom u „San Francisco Chroniclu“ Janet Fletcher navodi kako je paški sir mirisom nedvojbeno ovčji, „uz notu whiskyja i prženih lješnjaka“. Probala je dvije vrste paškog sira, stari i mladi. Stari sir opisala je kao slani i pikantan i preporučila ga je za ribanje. Drugi, mladi sir ocijenila je manje slanim i preporučila ga je za serviranje nakon večere. Paški sir na američkom tržištu postiže vrlo dobru cijenu od 50 do 60 dolara po kilogramu.

 

 

                                                                

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika