Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U SRIJEDU, U 3 SATA I 57 MINUTA IZNAD PAGA JE PROŠLA MEĐUNARODNA SVEMIRSKA POSTAJA (ISS)

AddThis Social Bookmark Button

U srijedu,1. lipnja u 3:57 sati iznad Paga je prošla Međunarodna svemirska postaja (ISS) čije se kretanje na noćnom nebu moglo pratiti gotovo četiri minute. Pojavila se na jugozapadnom dijelu neba, slikovito rečeno, na pedalj južno od Vidikovca i polako je klizila nebom prema sjeveroistoku, odnosno i ponovno slikovito rečeno, prema Kiršini. Međunarodna svemirska postaja pojavila se kao zvijezda, a kako se približavala sredini neba postajala je svjetlija. Najsvjetlija je bila u trenutku dok se nalazila točno iznad središta Paga.

Tada ju se moglo fotografirati i bez teleskopa, premda bi se na fotografijama napravljenima uz pomoć teleskopa vidjele pojedinosti Svemirske postaje. Dok se približavala sjeveroistočnom dijelu neba gubila je sjaj, a bijelo svjetlo postalo je blago narančasto. Nakon toga je nestala. Jutarnji list prenosi kako  je postaja u 3:55 minuta bila na visini od 18º iznad horizonta. Najsjajnija je bila  u tri sata i 57 minuta kada se nalazila na visini od 72º pri azimutu od 144º jugoistočno. U tom trenutku je od  Zemlje bila udaljena oko 362 km. Međunarodna svemirska postaja je umjetni satelit koji se kontinuirano gradi u orbiti na prosječnoj udaljenosti od oko 353 km od Zemlje. Na svojem putovanju kreće se brzinom od oko 7.706 metara u sekundi.

Za puni krug oko Zemlje treba joj 91 minuta. Njezin prvi dio Zarya u svemir je lansiran u studenome 1998. godine na ruskoj raketi Proton. U izgradnji stanice sudjeluju brojne svemirske agencije – kanadska CSA, europska ESA, japanska JAXA, američka NASA i ruska RKA. Neprekidno je nastanjena, a članovi posade na njoj provode brojna znanstvena istraživanja.

 

Naslovna foto: J. Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika