Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

LENKA SABALIĆ, MISS PAGA ZA MISS KRALJEVINE 1931. GODINE-ŽIVOT OBILJEŽEN SJAJEM I TRAGEDIJOM

AddThis Social Bookmark Button

U ulici Bartola Kašića koja se nalazi nedaleko od središnjeg paškog trga još lebdi uspomena na Lenku Sabalić, Paškinju koja je 1931. godine izabrana za Miss Paga za Miss Kraljevine. Njena je životna priča poput romana, sretna u početku, tragična na kraju. To je priča o uspjehu, putovanjima po svijetu, o ljubavi, pogrešnim životnim odlukama i o tužnom kraju. Lenka Sabalić rodila se 1911. godine i iz njene generacije više nitko u Pagu nije živ. Tek se jedna od najstarijih žena u Pagu sjetila kako je Lenka Sabalić izgledala kao mlada.

Kaže, bila je uistinu lijepa i dodaje kako se i kao stara uvijek lijepo oblačila i kako je bila nekako ponosita. No, taj ponos u starosti bio je maska kojom je prikrivala bol.
Jerko Sabalić, čiji je otac bio brat Lenke Sabalić sjeća je se kao starije žene.
-Bila je iz imućne i mnogočlane obitelji. Imala je tri sestre i četiri brata, kaže Jerko Sabalić.
Nakon što je, s navršenih devetnaest godina, izabrana za Miss Paga Lenka Sabalić je dosta putovala, sudjelovala je na izložbama paške čipke i na modnim revijama i na tim je putovanjima upoznala mnoge poznate osobe, među ostalim i glumice. Primjerice, upoznala je američku glumicu Avu Gardner upravo u vrijeme kada je ta, kasnije jedna od najvećih filmskih zvijezda, krenula na put slave.
-Nju je upoznala na jednom od svojih putovanja i očito su se zbližile i sprijateljile jer su se godinama dopisivale, kaže Jerko Sabalić.
Lenka Sabalić  je bila poznata, njene su slike objavljivane u časopisima, a u to vrijeme, kako se može zaključiti iz tadašnjih novinskih tekstova, izbor za miss je bio i zabava i neka vrsta časti. Na natjecanjima za miss sudjelovale su djevojke iz bogatih ili bogatijih obitelji pa i to dovoljno govori o razlici u izboru za miss tridesetih godina 20. stoljeća i danas. Lenki Sabalić nije bio potreban novac i nije se prijavila na natjecanje zbog zarade već očito iz zabave, a pobjeda joj je otvorila vrata velike karijere. No, kroz ta vrata nikada nije prošla. Imala je ponude za posao u svijetu mode, mogla je postati glumica, mogla je iskoristiti poznanstva koja je stekla na putovanjima, no sve je to ostavila zbog ljubavi.  Udala se i nastavila živjeti u Pagu. No, brak je bio korak na putu prema nesreći. Njen suprug se počeo opijati i toga se mnogi Pažani dobro sjećaju. 
-Taj brak nije bio nimalo sretan i ona je puno toga morala pretrpjeti. Muž  joj se često opijao, a nije mario za obitelj i mislim da se tada počela zatvarati u sebe, kaže Jerko Sabalić. 
Lenka Sabalić se brinula o sinu Ivici koji je postao rukometni reprezentativac Jugoslavije. Uspjeh sina mogao je biti utjeha za promašen brak, ali nad životom Lenke Sabalić nadvila se nova tragedija. Njen sin Ivica, mlad i u naponu snage, naglo se razbolio i umro. Od tada je Lenka Sabalić malo izlazila, dane je provodila u kući skrivajući svoju bol. Uskoro joj je umro i suprug. Ostala je sama u kući u ulici Bartola Kašića. Kada je ostarjela počela je češće izlaziti i iz tog je se vremena mnogi sjećaju. Bila je, kažu oni koji su je poznavali, nepristupačna i ozbiljna. Neki su je nazivali oholom, no Jerko Sabalić kaže kako je pretjerano ponositim držanjem skrivala svoju bol. Umrla je koncem osamdesetih godina, u kući u ulici Bartola Kašića. Nakon njene smrti kuća je prodana i u njoj danas živi neka druga obitelj. Na lijepu Lenku Sabalić, prvu Miss Paga danas podsjećaju samo fotografije iz ondašnjih magazina. Lenka Sabalić je, u vrijeme dok je bila djevojka, očaravala ljepotom, mogla je izgraditi karijeru, ali je zbog ljubavi sve ostavila, ljubavi koju je, očito, poklonila pogrešnoj osobi.

 


                                                              

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika