Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SLUČAJ KANAL PAG-KOŠLJUN: STUDIJA UTJECAJA NA OKOLIŠ NIJE PROŠLA

AddThis Social Bookmark Button

Studija utjecaja na okoliš kanala Pag-Košljun nije dobila prolaznu ocjenu. Naime, u Pagu je, u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva održana rasprava o Studiji utjecaja na okoliš na kojoj je sudjelovalo četrnaest stručnjaka iz raznih državnih institucija, predstavnici Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita koji je izradio studiju, gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Tino Herenda i gradski vijećnici.

Kao promatrači nazočni su bili predstavnici „Solane Pag“, udruge „Cvit soli“, „Bataje“ i Udruge iznajmljivača soba i apartmana grada Paga. Sastanak je bio podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu je Zvono Gržetić, direktor HHI iz Splita detaljno objasnio na koji je način rađena studija te je naveo pozitivne i moguće negativne učinke izgradnje kanala. Rečeno je kako će kanal prouzročiti promjene u krajobrazu, načinu života stanovnika naselja Košljun i Gorica te u manjoj mjeri način života stanovnika Paga. Nakon izlaganja studije, sudionici skupa su autobusom obišli planiranu trasu kanala, a po povratku je održana rasprava. U raspravi su izrečene brojne primjedbe, a izrađivaču Studije su upućene vrlo ozbiljne kritike. Postavljeno je pitanje tko je naručitelj Studije utjecaja na okoliš jer se u Studiji navodi kako je naručitelj HHI koji ju je i izradio. Zvonko Gržetić je rekao kako je to pogreška. Postavljeno je pitanje tko će upravljati kanalom. Gradonačelnik Ante Fabijanić je naveo kako bi kanalom trebao upravljati grad Pag, no uzvraćeno mu je kako se za korištenje kanala treba raspisati natječaj za koncesiju.
Povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Gordana Božić Goldštajn je rekla kako je u Studiji zanemarena spomenička baština, a iznijela je i niz drugih primjedbi.
-Ovo je milenijski projekt golemih ambicija, a bez jasnog opravdanja. Navodi se kako se kanal gradi zbog bolje povezanosti Paga sa Zadrom, no koliko znam Pag je dobro prometno povezan s kopnom jer ima most i u tome ne vidim nikakvog smisla. Za ovakav zahvat enormnih razmjera treba postojati bolje objašnjenje. U Studiji nema popisa spomeničke baštine koja će biti ugrožena izgradnjom kanala. Nakon svega, svrha gradnje kanala mi je posve nejasna, rekla je Gordana Božić Goldštajn.
Brojne primjedbe na Studiju iznos je i Željko Cvrtila iz Ministarstva turizma.
-U Studiji nije jasno definiran učinak kanala na turizam posebice u smislu promjene vizure koja će se izgubiti gradnjom turističkih sadržaja na nasipanom dijelu uvale što će onemogućiti pogled na Stari grad. Potrebno je pojasniti utjecaj gradnje turističkih sadržaja uz kanal na postojeće kapacitete u gradu Pagu. Posebno mi nisu jasni razlozi nasipavanja mora jer ne vidim zašto je to u funkciji kanala i zašto je takvo nešto potrebno, rekao je Željko Cvrtila.
Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva su imali primjedbe zbog toga što nije usklađena prostorno planska dokumentacija te što se u Studiji ne govori samo o kanalu nego i o drugim sadržajima koji mnogim sudionicima skupa nisu bili poznati. Svi sudionici rasprave, osim izrađivača Studije, su iznijeli ozbiljne primjedbe na Studiju utjecaja na okoliš. Zbog toga je odlučeno kako se Studija mora doraditi, a nakon toga će se održati novi sastanak.
Sanja Želehovski, predsjednica udruge „Cvit soli“ je navela kako Studija utjecaja na okoliš nije dala odgovore na najvažnija pitanja o kanalu.
-Zaprepaštena sam onim što se navodi u Studiji kao i obrazloženjem kojeg su iznijeli izrađivači Studije. Zbog toga ćemo naručiti drugu studiju jer na to imamo zakonsko pravo, rekla je Sanja Želehovski.
Sanja Želehovski je istakla kako je rasprava bila objektivna.
-U raspravi su postavljena pitanja koja i mi postavljamo, a stručnjaci s raznih područja su uputili kritike koje i mi upućujemo i zbog toga nam se ipak malo vraća vjera u državne institucije. U raspravi je potvrđeno kako plan izgradnje kanala nije usklađen s prostorno planskom dokumentacijom, što smo i mi isticali, ali se to osporavalo. Sada je  potvrđeno kako smo bili u pravu, rekla je Sanja Želehovski.

 

                                                              

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika