Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DIVLJA CIKLAMA-BILJKA LIJEPIH CVJETOVA KOJA JE OBOGATILA BILJNI SVIJET OTOKA

AddThis Social Bookmark Button

U raznolikom krajoliku raznolik je biljni i životinjski svijet. Pagu je priroda dosta toga uzela, ali mu je jednako tako i mnogo toga podarila. Prije svega podarila mu je iznimnu raznolikost krajolika, dojmljiv kamenjar, krš i golet, livade, šume, čak tri jezera, bare, lokve…Prema radu JAZU-a iz 1937. godine na području otoka Paga raste preko dvije stotine vrsta biljaka, od kojih je većina ljekovita. No, u to vrijeme nije zabilježena divlja ciklama.

Međutim, posljednjih godina na Pagu se, na više mjesta, pojavila ciklama. Može se pronaći uz pošumljena područja i područja na kojima tlo dulje vrijeme zadržava vlažnost. Divlje ciklame najbolje uspijevaju na područjima u blizini kojih ima mrava. To je neobična simbioza biljke i životinje. Mravi pomažu ciklami u opstanku, širenju, rastu i razmnožavanju. Sjeme ciklame je obloženo osobitom tvari koja je mravima privlačna i zbog toga je uzimaju, nose u svoja skrovišta, mravinjake, pojedu koru, a sjemenku ostave i tako je sjeme ciklame spremno za proljetno klijanje. Divlja ciklama se u nekim krajevima smatra ljekovitom biljkom, međutim za te je svrhe treba pažljivo koristiti. Divlju ciklamu bi kao lijek trebali pripremati samo dobro upućeni travari. Ciklama je ukras prirode, a može biti i lijep ukras u vazi ili vrtu. No, presađivanje ciklame nije preporučljivo jer se pri vađenju iz tla može oštetiti njen vrlo osjetljivi korijen. Presađivanje divlje ciklame u vrtove ili u vaze nije preporučljivo i zbog toga što je ciklama osjetljiva biljka koja u nepovoljnim uvjetima brzo propadne.

Divlja ciklama (Cyclamen purpurascens) raste na području Mediterana i na sjeveroistočnom dijelu Afrike. To je višegodišnja travnata biljka s površinskom ili podzemnom lukovicom promjera 4-12 cm. Ciklame obično rastu u suhim šumama gdje su zaštićene od jačeg djelovanja Sunca. Postoje vrlo otporne ciklame koje mogu izdržati temperaturu i do  -15 stupnjeva. Neke vrste ciklama, koje su postojale do prije pedeset godina, izumrle su zbog klimatskih promjena. No, neke ciklame su se, možda baš zbog klimatskih promjena, pojavile na Pagu i obogatile otočnu floru.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika