Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

IZABRANO NOVO VODSTVO UHVDR-A GRADA PAGA: OD SADA ĆE SE RADITI VIŠE I BOLJE

AddThis Social Bookmark Button

U UHVDR-u Grada Paga došlo je do promjene u vodstvu i do promjene u načinu rada. Rečeno je to na konferenciji za medije na kojoj su govorili Davor Fabijanić, novi predsjednik, Tino Herenda, potpredsjednik i Teo Bukša, tajnik UHVDR-a grada Paga.

- Na redovnoj skupštini udruge prihvatili smo ostavku dosadašnjeg predsjednika Domagoja Vičevića i zahvalili smo mu se na svemu što je napravio, a za novog predsjednika jednoglasno je izabran Davor Fabijanić koji je do sada bio tajnik, rekao je Tino Herenda.

Na skupštini je izabrano i novo Predsjedništvo. Uz Davora Fabijanića, kao predsjednika UHVDR-a grada Paga, novi članovi Predsjedništva su: Tino Herenda, Mate Sabalić, Teo Bukša, Jure Maržić, Frane Oguić i Renato Festini. Udruga okuplja oko pedeset članova, no Davor Fabijanić je rekao da će se raditi na povećanju broja članova.

- U Statutu postoje odredbe zbog kojih mnogi veterani Domovinskog rata nisu mogli postati članovi i te ćemo odredbe mijenjati kako bi svi veterani koji to žele mogli postati članovi udruge, rekao je Davor Fabijanić.

Tino Herenda je rekao da je oko dvije stotine i pedeset Pažana sudjelovalo u Domovinskom ratu i to u specijalnoj policiji, u Zboru narodne garde i u domobranskim pukovnijama.

- Udruga će se više nego do sada uključivati u kulturni, sportski, ali i politički život u Pagu, rekao je Herenda.

Jedan od ciljeva novog vodstva UHVDR-a grada Paga je educiranje veterana i njihovih obitelji o pravima koja imaju temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima i uključivanje veterana u razne aktivnosti.

- Do sada je udruga nedovoljno radila i to ćemo promijeniti. No i u takvim okolnostima organizirali smo miran prosvjed protiv nepravedne presude hrvatskim generalima, postavili smo spomen-obilježje u Staroj Drenčini kod Siska na mjestu pogibije Evelina Maržića, a na naš prijedlog dvije ulice u Pagu dobile su nazive naših pokojnih suboraca Evelina Maržića i Mate Šavra, rekao je Fabijanić.

UHVDR-a grada Paga će u lipnju organizirati obilježavanje dvadesete godine od osnivanja Samostalnog odreda Pag.

- To je važna obljetnica jer je Samostalni odred Pag u to vrijeme bio u rangu brigade i zapovjedništvo je bilo izravno podređeno Sektoru Zadar, rekao je Fabijanić.

Uz to, UHVDR-a grada Paga će sudjelovati u obilježavanju "Oluje" i to u Pagu, Povljani i Gospiću i u obilježavanju stradanja u Škabrnji i Vukovaru.

Fabijanić je naveo da će se napraviti zbornik o Pagu i Pažanima u Domovinskom ratu.

- Prikupit ćemo raspoloživu dokumentaciju i na temelju toga će se napisati zbornik kao objektivan prikaz uloge Paga i Pažana u Domovinskom ratu. U zborniku se nikoga neće izostaviti. Na taj način će događaji iz Domovinskog rata ostati zabilježeni za buduća pokoljenja jer vrijeme prolazi i, nažalost, mnoge se stvari zaboravljaju, rekao je Davor Fabijanić.

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika