Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ODRŽANO JAVNO IZLAGANJE IZMJENA I DOPUNA PPU-A GRADA PAGA

AddThis Social Bookmark Button

Javno izlaganje izmjena i dopuna UPU-a Grada Paga prošlo je s puno pitanja i s malo odgovora. O izmjenama PPU-u govorili su gradonačelnik Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Tino Herenda, izrađivači plana Doris Smilčić i Robert Miletić iz tvrtke „Donat“ i Nevenka Rosan iz Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije.

Na preko devedeset posto pitanja odgovoreno je: „To nije tema rasprave.“

-Ka…

-To nije tema rasprave.

-nal…

-To nije tema rasprave.

-Ka…

-To nije tema rasprave.

-nal…

-To nije tema rasprave.

-Ka…

-To nije tema rasprave.

-nal…

-To nije tema rasprave.

I uglavnom u tom stilu.

Sanja Želehovski, predsjednica Udruge „Cvit soli“ je rekla kako je izlaganje farsa.

-U Gradskoj vijećnici su izložene karte kao grafički dio plana, rekla je Sanja Želehovski. -Međutim, nisu izložene tri karte koje se odnose na prometnice i zbog toga izlaganje treba prekinuti i nakon postavljanja svih karata treba organizirati novu raspravu.

Gradonačelnik je poskočio kao da je sjeo na ranja.

-Ne možeš ovdje tako govoriti. Ova rasprava nije farsa, rekao je gradonačelnik dubokim glasom.

-Je, farsa je, mirno je uzvratila Sanja Želehovski.

Doris Smilčić je navela kako su izložene karte područja na kojima se nešto mijenja, a nisu izložene karte na kojima se ništa ne mijenja, na što je Sanja Želehovski uzvratila kako to nije istina jer se izmjenom i dopunom PPU-a Grada Paga govori o plovnom kanalu Pag-Košljun, kao i o prometnicama od Svetog Petra do Košljuna i Proboja i o dijelu državne ceste koja prolazi nasipom. Želehovski je navela kako su se trebale izložiti i karte onih područja za koja se tvrdi kako se na njima ništa ne mijenja.

-Ovako nam ostaje vjerovati vam na riječ, rekla je Sanja Želehovski. -To nije smisao javne rasprave o ovako važnom dokumentu. Građani se moraju uvjeriti u ono što vi tvrdite, pogotovo jer se tekstualni dio plana ne podudara s onim što tvrdite.

Nije bilo odgovora na pitanje povećava li se širina kanala, kao ni zbog čega nije definirana trasa kanala u skladu s Prostornim planom Zadarske županije. Na pitanje zašto u kartama nije ucrtan gradski most Katine Doris Smilčić je navela kako se u plan ne mogu stavljati novi sadržaji što je izazvalo smijeh jer je gradski most Katine izgrađen u 16. stoljeću i posve sigurno ne spada u kategoriju novih sadržaja. Nevenka Rosan je pokušala spasiti situaciju pa je neuvjerljivo rekla kako su karte rađene u velikom mjerilu i kako se na njima ne mogu vidjeti svi objekti.

-Kažete kako se zbog mjerila karata most ne vidi, rekao je Šime Fabijanić. -Pitam vas kako se onda vidi Vanga i magazini koji su uz most?

Nevenka Rosan je lukavo zašutjela, pognula glavu i izbjegla odgovor.

Gradski most Katine važan je dio rasprave o kanalu Pag-Košljun. Naime, prema idejnom rješenju kanal se s Paškom uvalom spaja ili na plaži Prosika ili kod gradskog mosta Katine. Kako su na plaži dvije žute točke koje označavaju građevinsku zonu, plaža Prosika bi mogla biti pošteđena blagotvornih učinaka kanala. Zbog toga se pojavila sumnja kako će blagotvorno djelovanje kanala osjetiti Stara riva i most koji će se zbog kanala rušiti. No, odgovori su izbjegnuti. Zvjezdana Fabijanić je pitala zbog čega su izmjenama i dopunama PPU-a turističke zone povećane i pri tome je kao primjer navela turističku zonu „Paška rebra III“ koja je s trideset povećana na trideset šest hektara. Nevenka Rosan je odgovorila kako je turističkim zonama dodana zelena površina kako bi zone bile u funkciji okoliša, posebno plaža. Na pitanje znači li to da će investitori koji su već kupili zemljište namijenjeno za turističku izgradnju morati kupiti i dodatne hektare, Nevenka Rosan je odgovorila kako neće morati dodatno kupovati zemljište. Međutim, nije odgovorila na najvažnije pitanje- što će se dogoditi u slučaju ako vlasnik zelene površine vlasniku turističke zone ne dozvoli prolaz preko svojeg zemljišta.

-Pa nemojte nas napadati, mi smo ovdje da vam sve objasnimo, rekla je Nevenka Rosan koja se od početka okupljenim građanima obraćala s visoka, kao grupi polaznika jaslične skupine dječjeg vrtića.

Uslijedila su nova pitanja.

-Cesta Sveti Petar…

-To nije tema rasprave.

-Zaobilaznica…

-To nije tema rasprave.

-Nasip.

-To nije tema rasprave.

-Tri kamenoloma.

-To nije tema rasprave.

Šimi Fabijaniću je tada pukao film.

-Pa onda nam reci što je tema rasprave. I zašto nam ti tumačiš kada su ovdje stručnjaci koji nam trebaju objašnjavati.

Zakratko, gradonačelnik se povukao, odnosno neko vrijeme nije govorio.

A koliko su stručnjaci bili pripremljeni za javno izlaganje najbolje govori njihovo došaptavanje zabilježeno na hiper osjetljivom snimaču.

-Ej, Doris, jesi ti što tamo ucrtavala?

-Ne, ne znam, čekaj da vidim.

-Ajde vidi. Ima toga?

-Nema.

-Ajde vidi.

-Ima. Ne znam.

Za riječ se javila Lidija Bukša.

-Vi ste gradonačelnik ovog grada? pitala je.

-Jesam, samouvjereno je odgovorio gradonačelnik.

-I trebali bi štititi interese grada, je li tako?

-Tako je, odgovorio je gradonačelnik još samouvjerenije. 

-Onda mi recite zašto su na plaži ucrtane dvije žute točke jer to su građevinske parcele. Da li je to interes grada da se gradi na plaži jer će veliki dio plaže nestati.

-Sve je to u funkciji i u interesu grada, zagrmio je gradonačelnik.- A što bi vi htjeli, da na Prosiku nema ništa. Eno vam Jović, što ste napravili. Samo vam je važno da na Prosiku nema ništa. A te zone na plažu su od 2003. Nismo tu ništa dodavali.

Tina Maržić je plačući rekla kako je njena parcela udaljena 65 metara od mora i ne može dobiti građevinsku dozvolu.

-Zato parcela gospodina Herende ide u more, dobacio je netko.

-Nemam ja ništa protiv nikoga, ali neka zakon bude za svih isti, rekla je Tina Maržić.

Tino Herenda je mudro prebacio loptu na drugo igralište.

-Ma to je ona parcela izvan obuhvata, to je to.

Nevenka Rosan je, glasom Kolumba koji upravo otkriva Ameriku, rekla kako gospođa ima pravo na primjedbu.

-A u kojem ćemo roku dobiti odgovor na primjedbu? uslijedilo je pitanje.

Prvi puta od kada je sjela u Gradsku vijećnicu Nevenka Rosan je pokazala znakove zbunjenosti.

-Postupak izrade plana je procedura, to traje, znate, pa tako ide i s primjedbama, neke se uvaže, a neke ne, a odgovore dobiju oni kojima se primjedbe ne uvaže jer nema smisla da ih dobivaju oni kojima se uvaže.

-Ali u kojem roku?

Šutnja.

-U kojem roku?

Šutanja.

Pomogao je Bogdan Želehovski koji je marljivo odgovore tražio na laptopu.

-Rok je od trideset do pedeset dana.

Nevenka Rosan se pravila kao da to nije čula. Uzela je neke papire i pravila se kao da nešto traži. 

Nakon još jedne serije pitanja i nove serije odgovora: „To nije tema rasprave“ ljudi su se, već umorni od svega, počeli dizati. Kada su to vidjeli, gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika i izlagači kao da su doživjeli ukazanje Sv. Franje Asiškog.

-Gotovo, gotovo, rasprava je završena.

I bila je završena. Oni koji su sudjelovali u raspravi nisu dobili nikakve jasne odgovore. Mnogi su na izlasku rekli kako nisu ni očekivali odgovore. I neće ih dobiti. Barem ne na najvažnija pitanja budućeg prostornog razvoja Paga.

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika