Srijeda, Prosinac 02, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ČLANOVI RADIO KLUBA "KARLOVAC" U DUBRAVI ORGANIZIRALI KONTAKT S RADIOAMATERIMA IZ CIJELOG SVIJETA

AddThis Social Bookmark Button

Članovi Radio kluba „Karlovac“ sudjelovali su u međunarodnoj promociji parkova prirode, a među ostalima posjetili su i Pag. Svoje su uređaje postavili u Zaštićenom parku prirode Dubrava – Hanzine i s tog su mjesta razgovarali s radio amaterima iz cijelog svijeta. U ugodnom ambijentu Dubrave namjestili su preklopni stol i na njega postavili uređaje.

Imali su kratkovalne (KV) i ultrakratkovalne (UKV) uređaje niske i visoke frekvencije, antenu inverted V za 40 i 20 m su svezali na granu stabla, a nešto dublje u šumi postavili su agregat. Kontaktirali su s radio amaterima iz SAD-a, Japana i brojnih drugih država.

-Ovdje se za kontakte s drugim radioamaterima koristimo fonijom, a ne telegrafijom što znači da razgovaramo, rekao je Dubravko, jedan od članova ekipe čija je radioamaterska oznaka 9A7PPD.

Članovi Radio kluba „Karlovac“ su rekli kako im je u šumi Dubrava izuzetno lijepo.

-Posjećivali smo razne parkove prirode na kontinentu, a bili smo i na nekim otocima, a ovdje je izuzetno lijepo, no za ovu akciju je najvažnije što se nalazimo u zaštićenom parku prirode, rekao je Dubravko.

Radio amaterizam je nekada bio vrlo popularan i klubovi su imali dosta članova, a mnogi su mladi prolazili radioamatersku obuku, učeći fonijsku i telegrafsku komunikaciju. No, danas su dostupni razni uređaji s kojima se može stupiti u kontakt sa sugovornicima iz cijelog svijeta i zbog toga je radio amatera manje nego nekada, no ima ih i pravi su entuzijasti.

Ukoliko netko želi postati radioamater mora najprije pohađati radioamaterski tečaj. Na kraju tečaja se polaže ispit s pitanjima iz različitih područja radioamaterizma, kao što su elektrotehnika, radio tehnika, radio uređaji i radioamaterski propisi. Za viši stupanj mora se naučiti telegrafija i znati primiti ili poslati najmanje 60 slova morzeove abecede u minuti. Prva poruka preko radio valova odaslana je prije stotinu godina.

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika