Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NA PAGU POMAMA ZA ŠPAROGAMA-POBRANE I NA MJESTIMA GDJE SE NIKADA NISU BRALE

AddThis Social Bookmark Button

Na Pagu je šparoga izuzetno cijenjena i smatra se vrhunskim specijalitetom, ali i lijekom. Oduvijek se bere, no ove je godine berača šparoga više nego ikada i šparoge su pobrane i na mjestima na kojima prijašnjih godina nitko nije dolazio. Premda se beru do konca svibnja, ove godine će očito biiti drugačije. Sezona branja šparoga završit će znatno ranije.

Na Pagu šparoga najviše ima na središnjem dijelu otoka, kod mjesta Košljun i Šimuni i na rukavcu Luna, gdje su i najveće. Šparoga ima i na brdskim površinama, na granici između kamenjara i travnatih livada. Često se šparoge nađu i uz suhozide. Na Pagu se šparoge najčešće jedu kuhane i pomiješane s tvrdim jajima, uz dodatak malo ulja. Posljednjih godina mnogi od šparoga rade gustu juhu. Mogu se pripremati i na kajganu, a i kao dodatak raznim jelima. Ne postoje znanstveni podaci o količini šparoga što se uberu na Pagu, pa ni o gospodarskom značenju te biljke. Nije poznato ni od kada se beru šparoge, ali ta je tradicija nesumnjivo duga. U znanstvenoj literaturi se može pronaći podatak kako je šparoga kvalitetna dijetalna hrana jer ima nisku energetsku vrijednost. Na 100 g šparoga ima 105 kJ, odnosno 25 kcal. U šparogi ima samo 3,6 %, bjelančevina, 0, 1 % masti i 3, 8 % ugljikohidrata.

Ljekovitom je čine vitamini i minerali. Od minerala u šparogi najviše ima kalija, te u nešto manjim količinama fosfora, sumpora, kalcija, magnezija i željeza. Od vitamina, šparoga je najbogatija vitaminom C-23, a sadrži i dosta karotina i sve vitamine grupe B. Uz to, sadrži aspargin, arginin, glikozide i organske kiseline. Najviše mineralnih tvari i vitamina ima u vanjskim slojevima šparoge. U znanstvenoj literaturi se mogu pronaći i savjeti za pripremanje šparoga. Šparoge treba pripremiti tako da ne izgube ljekovita svojstva, a to se postiže kuhanjem vezanog snopića koji je do polovice položen u vodu. Na taj način vrhovi ostanu izvan vode. Posudu treba pokriti i vrhovi šparoge se kuhaju na pari. U posljednje vrijeme mnogi naberu veću količinu šparoga koje skuhaju i zamrznu zajedno s vodom u kojoj su se kuhale. Tako pripremljene šparoge mogu se koristiti cijelu godinu, a iskustvo je pokazalo kako zamrzavanjem ne gube okus.

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika