Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JOSIP ZUBOVIĆ PIPE: KOLANU SU POTREBNI HOTELI I HOSTELI

AddThis Social Bookmark Button

Na području Općine Kolan nalaze se neke od najljepših otočnih plaža kao što su Sv. Duh, Prnjcica, Čista, Mala Mandra, Girenica, Katarelac, Gajac i Girenica. Za vrijeme turističke sezone na području Općine Kolan dnevno boravi oko tri tisuće gostiju koji su uglavnom smješteni u naseljima Mandre i Kolanjski Gajac. No, za kvalitetniji trazvoj turizma potrebni su novi sadržaji.

Do prije tridesetak godina na području današnje Općine Kolan stanovništvo se bavilo isključivo poljoprivredom i ovčarstvom. No, posljednjih godina turizam je u Kolanu postao jedna od glavnih gospodarskih grana, ali za daljnji razvoj nedostaju odgovarajući turistički sadržaji i kapaciteti.

-Uz sve druge preduvjete koje imamo smatram kako bi se turizam i produženje turističke sezone morali bazirati na hotelskim kapacitetima. Mi smo u prostorno-planskim dokumentima predvidjeli izgradnju hotela i to visoke kategorije. Isto tako smatram da bi gradnjom doma za umirovljenike poboljšali poziciju naših stanovnika u visokoj životnoj dobi,  te istovremeno dobili novu turističku ponudu i to možda tijekom cijele godine, kaže Josip Zubović Pipe, načelnik Općine Kolan.

Zubović navodi kako se turizam u Kolanu počeo razvijati prije tridesetak godina kada su stanovnici Kolana shvatili kako turizam može biti dodatni izvor prihoda.

-Tada se shvatilo kako turizam, uz poljoprivredu, ribarstvo, stočarstvo i sve drugo, može poboljšati kvalitetu života i standard na ovim našim prostorima. Od početka to je uključivalo iznajmljivanje apartmana, pansiona, soba i slično, zatim izvanpansionsku ponudu u smislu nuđenja domaće hrane i drugo, navodi Zubović.

Za kvalitetniji razvoj turizma Općina Kolan želi iskoristiti ono što već postoji.

-S obzirom na blizinu Zrća, koji je brend ne samo u Hrvatskoj već i u Europi i u svijetu, mislim da bi se neki od naših poduzetnika, a tu bi ga podržali i lokalna samouprava i Turistička zajednica, trebao odvažiti na izgradnju hostela za mlade koji bi zasigurno u Kolanu poboljšao i broj noćenja i prihod, navodi Zubović.

Uz to, Zubović smatra kako i ornitološki rezervat Kolanjsko blato treba staviti u funkciju turizma jer ima turista koji uživaju u nedirnutoj prirodi i promatranju ptica.

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika