Utorak, Prosinac 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

LJILJANA FESTINI PREDSTAVILA SVOJU NOVU SLIKOVNICU "SOLINARKA I KULIK U STAROM GRADU"

AddThis Social Bookmark Button

U lijepom ambijentu uređenog Starog grada, za učenike od 1. do 4. razreda Osnovne škole Jurja Dalmatinca održano je predstavljanje nove slikovnice Ljiljana Festini „Solinarka i Kulik u Starom gradu“.

Učenici su od škole do Starog grada došli vlakićem i okupili se pred crkvom Sv. Marije gdje je autorica učenicima govorila o glavnim likovima i slikovnici.

„Solinarka je ribica koja živi uz bazene soli, a kulik je ugrožena vrsta ptice i oni su glavni likovi u ovoj slikovnici u kojoj se govori o tome kako je Pag od kralja Bele IV dobio bulu Slobodnog kraljevskog grada, o proizvodnji soli i o tome kako su današnji stanovnici Paga povezani sa Starim gradom jer ga stalno posjećuju, a susreću se i na procesiji koja se održava za Veliku Gospu,“ rekla je Ljiljana Festini.

Učenik Ivan Grašo je pročitao tekst iz slikovnice što su učenici pažljivo pratili. Bio je predviđen obilazak Starog grada, ali padala je kiša i učenici su ušli u crkvu Sv. Marije gdje im je o Starom gradu govorio prof. Hrvoje Crljenko. U svojem predavanju, prof. Crljenko je učenicima na vrlo zanimljiv način objasnio neke važne pojedinosti iz prošlosti Starog grada i razloge gradnje novog grada u 15. stoljeću. Učenicima je pojasnio kako su se gradile građevine u Starom gradu, a posebno je objasnio značenje solarstva.

„Uz stari grad Pag se i danas nalaze bazeni soli, a u davna vremena, kada nije bilo struje ni hladnjaka, hrana se čuvala soljenjem i zbog toga je sol bila vrlo vrijedna pa su je nazivali bijelim zlatom,“ rekao je prof. Crljenko. „Zbog soli, koja je bila veliko bogatstvo, Pag je bio izložen napadima i zbog toga su se Pažani odlučili preseliti na drugo mjesto i izgradili su grad u kojem danas živimo.“

Na predstavljanju slikovnice „Solinarka i Kulik u Starom gradu“ uz učenike, nazočni su bili roditelji, nastavnici, ravnateljica osnovne škole Željka Zubović, gradonačelnik Paga Ante Fabijanić i zamjenik gradonačelnika Tino Herenda. Nakon završetka programa Ljiljana Festini je svakom učeniku poklonila slikovnicu.

Tiskanje slikovnice „Solinarka i Kulik u Starom gradu“ financijski je pomogla Turistička zajednica Grada Paga.

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika