Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U ATRIJU KNEŽEVOG DVORA PREDSTAVLJENE SU SLIKOVNICE O SOLINARKI I KULIKU AUTORICE LJILJANE FESTINI

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu, a u sklopu manifestacije „Paško kulturno ljeto“ u atriju Kneževog dvora održano je predstavljanje četiri slikovnice o ribi solinarki i ptici kuliku, autorice Ljiljane Festini.

U programu su sudjelovali učenici Osnovne škole Jurja Dalmatinca koji su izveli prigodan igrokaz za svaku od četiri slikovnice koje su predstavljene.

„Kroz razgovor između solinarke i kulika u slikovnicama se govori o Pagu, pa se tako u prvoj slikovnici govori o kuliku i solinarki kao ugroženim vrstama, u drugoj se govori o paškoj čipki, u trećoj o proizvodnji soli u Pagu, a u četvrtoj o pradavnom paškom jezeru,“ rekla je Ljiljana Festini.

Ljiljana Festini je navela kako je solinarka mala riba koja živi u moru visoke slanosti, uz bazene solane, a kulik je ptica koja je pred izumiranjem i na Pagu postoji još samo oko dvadeset parova. Kulik je naziv za pticu koja se u Pagu naziva čurlin. Kako je rekla Ljiljana Festini, izdat će se četrnaest slikovnica, a u svakoj od njih će se govoriti o nekom segmentu života u Pagu ili o prošlosti Paga.

Učenici osnovne škole su u prvom igrokazu pokazali kako solinarka i kulik imaju sve manje prijatelja i kako kulik mora otići na Kolanjsko blato koje je zaštićeni ornitološki rezervat. U drugom igrokazu se govorilo o paškoj čipki, u trećem igrokazu su pomogli i roditelji koji su zajedno s djecom pokazali kako s nekada na bazenima skupljala sol, a osobito je bio zanimljiv četvrti igrokaz u kojem su učenici izveli točku s krokodilom kakav je na području današnjeg otoka Paga živio prije osamnaest milijuna godina.

„U svakoj slikovnici postoji i kutak za roditelje, odnosno nešto stručnije objašnjenje teme o kojoj se govori u slikovnici,“ rekla je Ljiljana Festini.

Nakon predstavljanja slikovnica ravnateljica Centra za kulturu Dijana Vuleta povela je djecu i roditelje u razgledavanje izložbe „Pradavno paško jezero.“

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika