Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U ORGANIZACIJI SDP-A OBILJEŽEN 1. SVIBANJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji ŽO SDP-a Zadarske županije i GO SDP-a Paga u Pagu je održana proslava 1. svibnja, međunarodnog praznika rada. Nakon karanfila, članovi paškog SDP-a na Uhlincu su dijelili grah s kobasicama i piće. Prisutna je bila predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar-Dračevac i saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.

Nazočni su bili i članovi SDP-a s područja Zadarske županije.

Predsjednik GO SDP-a Paga Dario Grašo je u ime svih članova SDP-a i svoje čestitao Praznik rada. 

-Sve ono što smo govorili protekle godine moramo sada ponoviti. Situacija nije ništa bolja, Vlada u proteklih godinu dana nije ništa napravila, a mi moramo na to neprestano ukazivati. Kada pobijedimo na izborima dokazat ćemo da se za pošten rad može dobiti poštena plaća, rekao je Dario Grašo.

U sklopu proslave organizirana je i humanitarna akcija darivanja knjiga za Knjižnicu i Čitaonicu u Gračacu pod nazivom "Darujmo knjige za djecu Gračaca". Akcija je počela jučer, 30. 4.  na Narodnom trgu u Zadru. Zbog velikog interesa građana akcija je produžena na još dva tjedna tako da će se knjige moći donijeti u prostorije SDP-a kod Pet bunara u Zadru srijedom u vremenu od 18 do 20 sati. Do sada je prikupljeno dosta naslova za Knjižnicu u Gračacu koja je tijekom rata devastirana.

-To je nastavak akcije koja je započeta jučer u Zadru na Narodnom trgu. Današnja akcija u Pagu je vrlo uspješna. Nadam se da će se i druge organizacije na području Zadarske županije pridružiti ovoj humanitarnoj akciji. Pažani su skupili dvjestotinjak naslova koji će zajedno s ostalim sakupljenim knjigama biti predani Knjižnici i Čitaonici u Gračacu, rekao je Grašo.

Renata Sabljar-Dračevac je navela kako se na međunarodni praznik rada nastoji podsjetiti na razdoblje kada je radnik bio cijenjen, a rad plaćen.

-Danas krupni kapital vlada tržištem rada, a u Hrvatskoj se čak ne isplaćuju plaće radnicima koji su ih zavrijedili. Banke su jedne od rijetkih koje su poslovale s velikim profitom, a svi ostali propadaju. Zbog velikih bankovnih kamata to je zapravo dužničko ropstvo. Desničarska vlast i krupni kapital su to omogućili bankama u Hrvatskoj, rekla je Renata Sabljar Dračevac.

Ingrid Antičević Marinović je rekla kako su radnička prava danas aktualnija nego ikad. Radnik je obespravljen, rekla je Antičević Marinović, a radništvo je postalo roblje 21. stoljeća.

-Čim dođemo na vlast zaštitit ćemo prava radnika jer samo rad stvara nove vrijednosti. Uvest ćemo ponovno kazneno djelo neisplate plaća i radne sudove. Zakon o radnim sudovima smo već uputili u saborsku proceduru. U Hrvatskoj je trenutno moguće da radnik radi, a ne dobiva plaću. Dok je SDP bio na vlasti neisplata plaća je bilo kazneno djelo, ali je HDZ ukinuo taj zakon, rekla je Ingrid Antičević Marinović.

 

 Zadarski list

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika