Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

STARI GRAD POSTAO OMILJENO MJESTO LJUBITELJA PROMATRANJA PTICA

AddThis Social Bookmark Button

Stari grad, kako se naziva arheološko područje na kojem se do 15. stoljeća nalazio grad Pag u posljednjih je godinu dana uređen i od tada ga posjećuju mnogi turisti, ljubitelji starina, prirode, a vjernici ga posjećuju jer je Stari grad i Marijansko svetište. No, u Starom gradu se sve češće mogu vidjeti promatrači ptica.

Promatrači ptica u proljeće i na ljeto dolaze na jezero Velo blato koje je ornitološki rezervat, no u Starom gradu ih nikada prije nije bilo. Kako su uopće došli na zamisao o promatranju ptica s brijega na kojem se nalazi crkva Sv. Marije iz 12. stoljeća? Jedan od njih, Norbert Wolf iz Austrije kaže kako je za Stari grad doznao slučajno.

-Promatranjem ptica bavim se već osamnaest godina, a na Pagu sam prvi puta s prijateljima bio prije tri godine i tada smo odlazili na jezero Velo blato. Ove godine sam odlučio blagdane provesti na Pagu i prijatelj mi je rekao za Stari grad. On je također ljubitelj promatranja ptica i s oduševljenjem mi je pričao o Starom gradu, a ja nisam ni znao što je to, navodi Wolf.

Po dolasku u Pag se raspitao i našao Stari grad. Postavio je teleskop uz ostatke zvonika i usmjerio ga prema bazenima soli.

-Doista sam oduševljen jer na ovom području ima prekrasnih ptica, a mjesto za promatranje je gotovo idealno. Danas sam promatrao dvije sive čaplje i nekoliko gnjuraca, a nadam se da će mi se posrećiti i da ću vidjeti sokola, jer ga je moj prijatelj upravo ovdje snimio, rekao je Wolf.

Kaže kako se o Starom gradu, kao dobrom mjestu za promatranje ptica priča proširila usmenom predajom. Uz promatranje ptica u Starom gradu sviđa mu se pogled na krajolik, a posebno na bazene soli.

-Nisam znao da na Pagu postoji nešto takvo i ugodno sam iznenađen, rekao je Wolf.

Planira se vratiti na ljeto, a dovest će, kaže, i prijatelje.

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika