Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

TONČI SABALIĆ PRONAŠAO FOSIL GOLEMOG PUŽA I OKAMENJENI ZUB PRAPOVIJESNE ŽIVOTINJE

AddThis Social Bookmark Button

Dok je obrađivao kamen od kojeg namjerava napraviti ogradu oko svoje kuće, Tonči Sabalić iz Paga pronašao je spektakularne fosile. Sabalić je pronašao fosil puža promjera 14 centimetara koji se može otvoriti poput školjke, odnosno ima dvije strane, vanjsku i unutarnju. Uz to je pronašao i golemi okamenjeni zub dugačak 12 cm na kojeg su slijepljena još dva manja zuba.

U organizaciji Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba prošlog je ljeta u Pagu bila postavljena izložba „Pradavno paško jezero“ na kojoj su prikazani fosilni ostaci iz miocenskih naslaga starih 18 milijuna godina pronađeni na predjelu Crnike na Pagu, a među ostalim bio je prikazan i zub krokodila kakav je u miocenu živio na području na kojem se danas nalazi otok Pag. No, zub krokodila, u odnosu na onog što ga je pronašao Tonči Sabalić, izgleda poput mušice.

-Volim obrađivati kamen i pomažem prijateljima pri gradnji zidova, a kamenje uzimam na raznim mjestima. Na kamenju se često vide mali fosili, no ovakve nikada prije nisam vidio, rekao je Sabalić.

Fosil puža pronašao je u kamenu kojeg je uzeo u okolici mjesta Gorica, a kamen u kojem je bio golemi zub uzeo je na središnjem dijelu otoka.

-Dok sam obrađivao kamen u kojem je bio puž vidio sam neobične oblike i odmah sam znao da je to neki veći fosil. Pažljivo sam obradio kamen i izvadio fosil puža, kaže Sabalić.

Na sličan je način pronašao i fosil zuba. Na zubu se vide tragovi koji podsjećaju na ugriz neke životinje, a na vrhu su dva manja zuba koja kao da su uslijed neke nesreće, napada životinje ili nečeg trećeg, bila zabijena u meso životinje. Fotografije fosila dostavit će se dr. sc. Tatjani Vlahović, ravnateljici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba kako bi se odgonetnulo kakvim su životinjama pripadale. Posebno će biti zanimljivo mišljenje o golemom zubu. Na inicijativu geologa Jeronima Bulića, nekadašnjeg kustosa Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, 2001. godine su počela znanstvena istraživanja na miocenskim naslagama na području Crnike. Među brojnim fosilima pronađen je zub krokodila i fosil puža Valvata, podroda Costovalvata, jedini takav na svijetu. O pronalascima na Crniki Jeronim Bulić i muzejska savjetnica Zlata Jurišić-Polšak su napisali i knjigu „Pradavno paško jezero“. Miocenske naslage na Crniki stare su 18 milijuna godina, a u to je vrijeme na području današnjeg Paga bilo veliko jezero. Do sada su pronađeni manji fosili, no Jeronim Bulić navodi kako bi se moglo pronaći i velike fosile.

-Za to treba imati veliku sreću. Da bi se pronašao fosil velike životinje ona se morala utopiti, morala je biti povučena u živo blato. No, ako se neka velika životinja i utopila, ne znate mjesto gdje se to dogodilo, navodi Jeronim Bulić.

No, fosili kojeg je pronašao Tonči Sabalić mogli bi navesti paleontologe na istraživanja novih područja na Pagu što bi moglo dovesti do otkrića fosila velikih prapovijesnih životinja.

 

 NOVI LIST

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika