Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

KLAPA "PAG" OKUPILA ŠESTU GENERACIJU GLAZBENIKA

AddThis Social Bookmark Button

U klapi „Pag“ se od njenog osnivanja 1980. godine izmijenilo šest generacija glazbenika, a od početka je vodi glazbenik Jure Maržić. Članovi šeste generacije klape „Pag“ su Danijel Palčić, prvi tenor, Jakov Maržić i Luka Jurčević, drugi tenori, Danijel Grašo, prvi bariton, Toni Paro, drugi bariton, Zvonimir Crljenko, prvi bas, Mihovil Šiša, prvi bas i Martin Kurilić, drugi bas.

Većina članova su učenici sedmog razreda Osnovne škole Jurja Dalmatinca i Srednje škole Bartula Kašića iz Paga, a neki pohađaju srednju školu u Zadru. U sklopu klape djeluje i mandolinistički orkestar u kojem Jakov Maržić svira prvu mandolinu, Luka Jurčević drugu mandolinu, Danijel Grašo treću mandolinu, Danijel Palčić četvrtu mandolinu, a Zvonimir Crljenko gitaru. U klapi „Pag“ djeluje i sekcija pjevača pučkih napjeva, a pučke napjeve izvode Martin Kurilić i Danijel Grašo.

-Uglavnom su svi mladići mutirali osim prvog tenora Danijela Palčića koji je još dječji sopran. Ima golem kapacitet glasa i ide do C3 što je rijetkost. Vrlo je nadaren, a ako nakon mutacije ostane tenor, bit će jedan od boljih tenora u Dalmaciji. S njim posebno radim na pjevanju pa zbog njegovog specifičnog glasa imamo uvježbane skladbe „O sole mio“ i „Mirno spavaj ružo moja“. Skladbe će se izvoditi uz pratnju moje učenice Ivane Vrdoljak na sintesajzeru i člana klape Luke Jurčevića na gitari, rekao je Jure Maržić.

Šesta generacija klape „Pag“ je prvi nastup imala za Dan Grada Paga. Članovi klape se sastaju dva puta tjedno i pripremaju se za dva festivala koja će se održati u šestom mjesecu u Rabu i Zadru te za nastup na Smotri klapa otoka Paga i na Smotri klapa u Kolanu.

-U šest mjeseci rada uspjeli smo uvježbati osam dalmatinskih pjesama. Mandolinistički orkestar uvježbao je devet pjesama koje sam obradio, te dva spleta dalmatinskih pjesama također u mojoj obradi. Pored toga uvježbali smo menuet Josepha Haydna, kaže Maržić.

Maržić navodi kako članovi klape „Pag“ nastupaju isključivo u paškoj narodnoj nošnji te i na taj način pridonose očuvanju paške kulturne baštine.

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika