Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

POSTAVLJANJEM KRIŽEVA OZNAČAVAJU SE OSTACI SAKRALNIH GRAĐEVINA

AddThis Social Bookmark Button

Prema programu zaštite spomeničke baštine Paga, na ostacima starih crkvica postavljaju se kameni križevi koje izrađuje samouki paški klesar Frane Oguić. Prvi križ postavljen je pored ostataka crkve Sv. Križa u mjestu Stara Vas, na središnjem dijelu otoka uz koju su, prema predaji, živjeli monasi, a imala je tri zvonika.

 Križ je postavljen uz pomoć mještana Stare Vase, a nazočni su bili klesar Frane Oguić i gradonačelnik Paga Ante Fabijanić. U planu je postaviti križeve na što veći broj ostataka crkvica.

-Postavljenje križeva ima svoju svrhu. Ostaci crkvi su često u vrlo lošem stanju i neprepoznatljivi, a postavljanjem križeva naznačit će se kako se radi o ostacima sakralnih građevina. Na crkvama ne radimo nikakve zahvate već ih samo označavamo, a tamo gdje će se raditi zahvati surađivat ćemo s konzervatorima, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.

Na području grada Paga nekada je bilo stotinjak crkava, a od većine su ostali samo tragovi temelja ili apsida. No, neke su crkve razmjerno dobro sačuvane. Primjerice, dobro je sačuvana crkva Sv. Nikole na sjevernom dijelu otoka, sv. Marije kod šume Dubrava, Sv. Martina, sv. Ante Opata i Sv. Jakova u Starom gradu, Sv. Jurja, na vrhu brda iznad Paga, sv. Andrije kod pogona „Solane Pag“ i Sv. Vida na najvišem otočnom vrhu. Uz njih se također planira postaviti križeve.

-S projektom označavanja sakralnih građevina počeli smo u Staroj Vasi, a nastavit ćemo u Vlašićima i nakon toga u Pagu. Crkve su značajan dio spomeničke baštine Paga i o njima se moramo više brinuti, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika