Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ZA BLAGDANE ĆE BITI DOVOLJNO PAŠKE JANJETINE

AddThis Social Bookmark Button

Na Pagu ima oko 40. 000 ovaca, a u vrijeme janjenja koje kod večine ovčara traje od siječnja do travnja ojanji se oko 25. 000 janjadi i proizvede se između 350 i 450 tona janjetine i sve se te količine prodaju. Proizvodnja janjetine ima veliko gospodarsko značenje za Pag, a najveći proizvođač i distributer paške janjetine je "Paška sirana".

-Potražnja za janjetinom ove je godine standardna, kao i prijašnjih godina, a devedeset posto janjetine plasiramo u Zagreb. Janjetinu sami dostavljamo restoranima jer se zbog visoke cijene janjetina ne može prodavati preko posrednika, navodi Oštarić.

„Paška sirana“ janjetinu prodaje po cijeni od 70 kuna, plus PDV po kilogramu. U restoranima se, međutim, janjetina prodaje po 280, a u nekima i po 350 kuna po kilogramu. Oštarić smatra kako je to opravdano.

-Vlasnici restorana kupe cijelo janje koje treba očistiti i već se tada težina znatno smanjuje, a dodatno se smanjuje pripremom. Uz to postoje i drugi troškovi i u skladu s tim se formira i cijena janjetine u restoranima, navodi Oštarić.

„Paška sirana“ ima vlastito stado od 3. 000 ovaca, a surađuje i sa stotinu otočnih ovčara od kojih otkupljuje janjetinu. Kao i Paški sir, i pašku janjetinu se želi zaštititi.

-Postupak zaštite je pokrenut i u to su uključene ovčarske udruge i drugi proizvođači, a uspostavljena je suradnja s Agronomski fakultetom iz Zagreba. To je dugotrajan postupak, ali vjerujem da ćemo uspjeti te da će paška janjetina u doglednoj budućnosti biti zaštićena. To je prije svega potrebno zbog kupaca koji žele biti sigurni kako je janjetina koju kupuju paška janjetina, kaže Oštarić.

Otočni ovčari smatraju kako je pašku janjetinu potrebno zaštititi i zbog toga što se, kako kažu, na tržištu pod nazivom paška pojavljuje janjetina koja nije s Paga. Koliko je janjetina tražena ove je godine dokazala i jedna slučajnost. Naime, Uskrs je dosta kasno i pada u vrijeme kada je mužnja pri kraju. Zbog toga više nema janjadi od sedam do deset kilograma kakva je najtraženija. Ovčarima dolaze ponude, ali uzaludno. Tko je nabavio janje do deset kilograma, nabavio je, a ostali će se za Uskrs morati zadovoljiti janjetom težine od deset do petnaest kilograma. No, s ovakvom ili onakvom janjetinom, Uskršnji blagdani na otoku bit će, po starom običaju, među ostalim obilježeni ugodnim mirisima što će se širiti iz dvorišta i s terasa, s gradela na kojima se peče janjetina. Uz mladi luk, žutenicu, radić, šparoge i krumpire bolji blagdanski obrok teško je i zamisliti.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika