Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JURE GRUBIŠIĆ: MARLJIVI KRONIČAR NOGOMETA U PAGU

AddThis Social Bookmark Button

Uživajući u umirovljeničkim danima, 72.- godišnji Jure Grubišić, veliki ljubitelj knjiga, čitanja i paške povijesti, po struci elektroinženjer, nekadašnji ugostitelj , nogometaš i nogometni trener, posvetio se pisanju. Objavio je knjigu „Vremeplov paškog nogometa“ i priprema knjigu o DVD-u Pag. U svojoj bogatoj biblioteci Grubišić ima sve što je o Pagu napisano.

U proljeće i ljeto najveći dio vremena provodi na terasi lijepo uređenog stana što se nalazi nedaleko od središnjeg paškog trga. S ponosom pokazuje stablo limuna na kojem je namjerno ostavljen plod od prošlog ljeta i divi se cvjetovima koji obećavaju nove plodove.

-Ovdje mi je najljepše, mirno je i mogu se posvetiti svojim istraživanjima i radu, kaže Grubišić.

Zadovoljan knjigom „Vremeplov paškog nogometa“ odlučio je napisati i knjigu o povijesti DVD-a Pag.

-Šteta je ne zabilježiti neke događaje i ljude koji su dali doprinos u razvoju raznih udruga u Pagu, a ja sam se prihvatio onoga što mi je najbliže i o čemu imam podatke, kaže Grubišić.

Grubišić je u Pagu završio osnovnu školu, a nakon toga je otišao u Zadar na daljnje školovanje.

-Odmah sam počeo igrati za „Bagat“ jer je tada trener bio jedan Pažanin, Sabalić, koji me pozvao, a nogomet sam igrao i zavolio u osnovnoj školi, kaže Grubišić.

Nakon što je prekinuo školovanje u Zadru, pošao je u Rijeku, a i tamo se odmah počeo baviti nogometom. Trenirao je s juniorima NK Rijeke, a poslije je igrao za NK „Goran“ iz Nina, pa za „Sljeme“ iz Zagreba i za NK „Karlovac“, a igrao je i NK Pag.

-Bio sam, priznajem, pomalo nestašan i nisam se mogao zadržati na jednom mjestu, ali kod mene se nije mijenjalo samo jedno, a to je ljubav prema Pagu i zato sam se i vratio u Pag, kaže Grubišić.

Jedno vrijeme Grubišić je bio i ugostitelj i vodio je konobu, ali njegova prava ljubav ostale su knjige i sport. Nakon što je prestao igrati, 1995. godine je postao trener NK Pag.

-I ja kao trener i igrači, svi smo bili u klubu iz ljubavi prema nogometu jer nije bilo plaće, odnosno plaćalo se simbolično, ali željeli smo održati tradiciju nogometa u Pagu i toga se vremena rado sjećam jer je bilo lijepih trenutaka, bila je dobrih igrača i ostvarili smo dobre rezultate, navodi Grubišić.

Razmišljajući o danima provedenima u klubu, pomislio je kako bi bilo dobro napisati knjigu o povijesti paškog nogometa. Počeo je prikupljati dokumentaciju od 1927. godine kada je u Pagu utemeljen NK „Žestoki“, prvi nogometi klub na otoku, pa do konca devedesetih i tako je nastala knjiga „Vremeplov paškog nogometa“.

Grubišić navodi kako je paška povijest bogata i kako bi trebalo zabilježiti brojne pojedinosti, posebice one vezane uz udruge.

-Nakon knjige o nogometu, odlučio sam napraviti knjigu o Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pag jer je to jedna od najstarijih udruga u Pagu. Povijest vatrogastva u Pagu je vrlo bogata, vatrogasci su pomagali ljudima, gasili požare, ali su organizirali i razne zabavne događaje, kaže Grubišić.

S radošću prelistava knjige o Pagu, pažljivo ih čita, bilježi sve što mu se čini zanimljivim.

-Volim čitati, a sada za to imam dovoljno vremena. Uz to i pišem jer ono što je zapisano u knjigama neće se zaboraviti. U knjigama će nova pokoljenja pronaći podatke o jednom dijelu paške povijesti, a upravo to me raduje i potiče na rad, zaključuje Grubišić.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika