Ponedjeljak, Rujan 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

"BLASONE GENEALOGICO"-JEDNA OD NAJVAŽNIJIH KNJIGA O GRADU PAGU

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Grada Paga i Matice hrvatske-ogranak Pag u Kneževom dvoru je predstavljena knjiga „Blasone genealogico di tutte le famiglie nobili della citta di Pago“ Marka Laura Ruića, doktora prava koji je u 18. stoljeću bio čelnik paške gradske uprave. U knjizi je objavljena i studija o Ruiću i njegovom radu koju je napisao prof. dr. Miroslav Granić.

Prisutne su pozdravili dopredsjednik Matice hrvatske i tajnik za ogranke Stjepan Sučić, predsjednik ogranka Matice hrvatske Zadar Božidar Šimunić i član Upravnog odbora Matice hrvatske ogranak Pag Stjepan Kaurloto. O knjizi su govorili akademik prof. dr. Josip Bratolić, bivši predsjednik Matice hrvatske prof. dr. Josip Lisac, prof. dr. Miroslav Granić, prof. Josip Čelić i Stjepan Kaurloto.

-S knjigom „Blasone genealogico“ Matica hrvatska je počela s projektom izdavanja radova koji će potrajati još godinama. U knjizi je obrađeno pedeset paških plemenitaških obitelji s iscrpnim rodoslovljem i biografijom, rekao je Stjepan Kaurloto.

Kaurloto je rekao kako je osim o biografijama i rodoslovljima paških polemičkih obitelji Ruić pisao i o crkvenoj povijesti u Pagu, a u knjizi je naveden pregled paških obitelji i migracijska kretanja.

-S tom knjigom grad je dobio malu enciklopediju svojeg identiteta. Ljubitelj i najbolji poznavatelj paške povijesti profesor Miroslav Granić je svoj rad poklonio gradu i odbio je bilo kakav honorar, rekao je Stjepan Kaurloto.

Prof. dr. Miroslav Granić je rekao kako je Ruić bio svjestan da prije njega nitko nije ostavio dublji trag pera u paškoj povijesti.

-Ruić je živio u 18. stoljeću, a stoljeće prije djelovao je Ivan Lučić čija je djela Ruić dobro poznavao. Ruić je otišao korak dalje od Lučića i posegnuo je za djelima iz Francuske i napajao se djelima prosvjetiteljstva. Bavio se lokalnom poviješću, a za malu sredinu je to izuzetno važno. Ruić je napisao: „Nesreća je za mali narod ako nema građanina pisca“. Naime, o velikim narodima će uvijek netko pisati. U knjizi je spomenuta svaka obitelj u Pagu i tom knjigom Ruić je postavio temelje identiteta. Danas svaki građanin Paga može dokazati svoj identitet što je u današnje vrijeme rijetkost, rekao je prof. dr. Miroslav Granić.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika