Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ANKETA: KANAL GRAD PAG-KOŠLJUN ZNAČI EKOLOŠKU I POPULACIJSKU KATASTROFU

AddThis Social Bookmark Button

Čak 88 % sudionika naše ankete ima krajnje negativan stav o izgradnji kanala grad Pag-Košljun, a najviše ih smatra kako će kanal značiti ekološku, populacijsku i svaku drugu katastrofu za Pag. Uz to, mnogi smatraju kako je potreban referendum na kojem će stanovnici Paga iznijeti svoj stav o tom projektu na kojem će netko zaraditi oko 150 milijuna eura.

U našoj anketi 35 % klikova bilo je za odgovor: „Izgradnja kanala znači ekološku, populacijsku i svaku drugu katastrofu za Pag“. Na ponuđeni odgovor: „To je u svakom smislu problematičan projekt i o tome bi se morao raspisati referendum“ bilo je 33 % klikova. Da to nisu čista posla smatra 9 % sudionika ankete, a njih 8 % smatra kako će se izgradnjom kanala uništiti flora i fauna na središnjem dijelu otoka. Uz to, 4 % smatra kako će izgradnjom tisuća apartmana uz kanal domaći iznajmljivači potpuno propasti. Samo 7 % smatra kako je kanal grad Pag-Košljun veliki projekt koji će Pagu donijeti napredak, a 1 % je onih koje kanal ne zanima.

Kanal grad Pag-Košljun prijeporan je od kada je tvrtka „Moreuz“ iz Zagreba najavila njegovu izgradnju.

Zanimljivo je kako se rezultati ankete umnogome podudaraju s onim što je navedeno u idejnom rješenju kanalu Pag –Košljun, no tamo je sve to navedeno u rukavicama. Prijeporno je tko stoji iza kanala grad Pag-Košljun. U službenim dokumentima se navodi kako je to tvrtka „Moreuz“, međutim na zemljištu što ga je ta tvrtka kupila na dijelu trase kanala, s hipotekarnim se pravom upisala Hypo banka. Jedan od paških političara, dobro upućen u projekt kanala tvrdi kako „Moreuz“ s tim projektom više nema ništa. Navodno je sve preuzela Hypo banka. Također navodno je već dulje vrijeme angažirana marketinška tvrtka koja bi trebala popularizirati taj projekt. Nakon što je Eduard Maržić na sjednici Gradskog vijeća prezentirao prijedlog idejnog rješenja kanala i onoga što bi se uz kanal trebalo graditi odgovoreno je na često postavljano pitanje o financijskoj isplativosti projekta. Tek nakon prezentacije prijedloga idejnog rješenja postalo je jasno kako je kanal sporedan, a važna su druga dva projekta: izgradnja najmanje tri apartmanska naselja sa 3. 000 do 5. 000 apartmana u Južnoj vali i kamenolom kod Košljuna. Ukupna vrijednost ta dva projekta iznosi oko 150 milijuna eura, a neki stručnjaci smatraju kako bi zarada mogla biti i znatno veća. Od svega toga Pag neće imati gotovo nikakve koristi. Zbog veličine projekta, njegovog utjecaja na krajolik, gospodarstvo, populacijsku strukturu Paga i golemog novca koji je u igri javnosti bi konačno trebalo reći pravu istinu o kanalu. Treba reći tko stoji iza tog projekta, a onda omogućiti i referendum na kojem bi građani Paga iznijeli svoj stav o kanalu.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika