Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DAN GRADA PAGA: PREDSTAVLJENA KNJIGA "GRAD PAG-BREND" HRVOJA DUSPERA

AddThis Social Bookmark Button

U programu što prethodi obilježavanju Dana Grada Paga u Kneževom dvoru predstavljena je knjiga Hrvoja Duspera „Grad Pag-brend“. Uz autora o knjizi je govorio i dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba. Uz mnogobrojne građane na predstavljanju su bili nazočni gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Tino Herenda i predsjednik Gradskog vijeća Paga Branimir Paro Vidolin.

-Brendiranje u svijetu postoji već više od dvadeset godina, a u Hrvatskoj je prisutno posljednjih deset godina i na tu temu je napisano relativno malo radova stoga je knjiga Hrvoja Duspera posebno zanimljiva i značajna, rekao je Božo Skoko.

Skoko je naveo kako se za brendiranje može koristiti doslovne sve, od kulture, krajolika, običaja, načina života do raznih legendi.

-Svako je mjesto po nečemu posebno i to je potrebno pronaći i postaviti kao temelj brendiranja, a u postupku brendiranja potrebna je suradnja građana i gradske vlasti. To mora biti općeprihvaćeno jer ako se neki grad brendira po nečemu po čemu je poseban, a turist koji posjeti taj grad ne vidi i ne osjeti to što se brendira od toga neće biti koristi, rekao je Skoko.

Hrvoje Dusper je u svojoj knjizi obuhvatio širok raspon tema koje bi mogle biti dio brendiranja grada Paga i koje bi ga činile prepoznatljivim.

Kao moguće teme brendiranja naveo je kulturnu baštinu, krajobraz, prostorna obilježja, pašku buru, pašku čipku, karneval, usmenu narodnu predaju, ovčarstvo, solarstvo, ribarstvo te mnoge druge teme.

-Brendiranje mjesta ili grada je relativno nova stručna i znanstvena disciplina i do sada ostvareni projekti u svijetu potvrđuju vrijednost tog marketinškog pristupa kao korisnog alata u sagledavanju i ostvarivanju razvijene strategije, rekao je Dusper.

Dusper je naveo kako Pag ima velike mogućnosti za brendiranje, a velik dio toga nije iskorišten.

-Brojne su pojedinosti koje Pag čine posebnim, ali sve njih treba na pravi način prikazati i tako stvarati brend grada Paga koji će biti prepoznatljiv i poseban u odnosu na druge gradove, a sve to u cilju razvoja turizma jer je razvoj turizma temelj gospodarskog razvoja grada Paga, rekao je Dusper.

Izdavač knjige „Grad Pag-brend“ je Privredni vjesnik iz Zagreba.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika