Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NA PAGU POČELA SEZONA ŠPAROGA

AddThis Social Bookmark Button

Na Pagu je šparoga izuzetno cijenjena i smatra se vrhunskim specijalitetom i lijekom. Koncem ožujka, kada se na livadama pojave prvi znakovi proljetnog buđenja prirode, berači kreću u neizvjesnu potragu za omiljenom biljkom. Uspjeh je ako se u ožujku ubere i mali stručak jer je i to dovoljno za jedan obrok. Pravo vrijeme za branje šparoga je travanj jer tada ih ima posvuda. 

Na Pagu šparoga najviše ima na središnjem dijelu otoka, kod mjesta Košljun i Šimuni i na rukavcu Luna, gdje su i najveće. Šparoga ima i na brdskim površinama, na granici između kamenjara i travnatih livada. Često se šparoge nađu i uz suhozide. Na Pagu se šparoge najčešće jedu kuhane i pomiješane s tvrdim jajima, uz dodatak malo ulja. Posljednjih godina mnogi od šparoga rade gustu juhu. Mogu se pripremati i na kajganu, a i kao dodatak raznim jelima. Ne postoje znanstveni podaci o količini šparoga što se uberu na Pagu, pa ni o gospodarskom značenju te biljke. Nije poznato ni od kada se beru šparoge, ali ta je tradicija nesumnjivo duga. Najstariji Pažanima se sjećaju kako su u djetinjstvu s roditeljima odlazili u branje šparoga, a šparoge su bile na jelovniku starih paških plemićkih obitelji. Tradicija branja šparoga je očito duga, možda čak i nekoliko stoljeća. Šparoge su, za one što ih vole, izniman specijalitet.

No, na Pagu se smatraju i vrlo ljekovitom hranom koja pomaže u liječenju bubrežnih bolesti i bolesti mjehura. Stari Pažani kažu kako se bolesnicima davala i voda u kojoj su se kuhale šparoge. Do spoznaje o ljekovitosti šparoge došlo se iskustvom, a ono do čega se došlo iskustvom, potvrđuje i suvremena znanost. U znanstvenoj literaturi se može pronaći podatak kako je šparoga kvalitetna dijetalna hrana jer ima nisku energetsku vrijednost. Na 100 g šparoga ima 105 kJ, odnosno 25 kcal. U šparogi ima samo 3,6 %, bjelančevina, 0, 1 % masti i 3, 8 % ugljikohidrata. Ljekovitom je čine vitamini i minerali. Od minerala u šparogi najviše ima kalija, te u nešto manjim količinama fosfora, sumpora, kalcija, magnezija i željeza. Od vitamina, šparoga je najbogatija vitaminom C-23, a sadrži i dosta karotina i sve vitamine grupe B. Uz to, sadrži aspargin, arginin, glikozide i organske kiseline. Najviše mineralnih tvari i vitamina ima u vanjskim slojevima šparoge. U znanstvenoj literaturi se mogu pronaći i savjeti za pripremanje šparoga. Šparoge treba pripremiti tako da ne izgube ljekovita svojstva, a to se postiže kuhanjem vezanog snopića koji je do polovice položen u vodu. Na taj način vrhovi ostanu izvan vode. Posudu treba pokriti i vrhovi šparoge se kuhaju na pari. U posljednje vrijeme mnogi naberu veću količinu šparoga koje skuhaju i zamrznu zajedno s vodom u kojoj su se kuhale. Tako pripremljene šparoge mogu se koristiti cijelu godinu, a iskustvo je pokazalo kako zamrzavanjem ne gube okus.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika