Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U KOLANU ĆE SE POSADITI NAJSTARIJA LOZA NA SVIJETU

AddThis Social Bookmark Button

Zahvaljujući suradnji Općine Kolan i grada Maribora, u Kolanu će se u svibnju posaditi reznica stare trte, najstarije vinske loze na svijetu koja se u Sloveniji uzgaja najmanje 450 godina. Stara trta je 2004. godine upisana u Guinessovu knjigu rekorda kao najstarija loza na svijetu, a jedan od dokaza, uz stručnu procjenu, nalazi se i na starim slikama Maribora iz 1657. na kojima se vidi kuća ispred koje raste i stara trta.

Na tom istom mjestu loza stare trte raste i danas.

-Dobivanje loze stara trta za nas je velika čast, a to je ujedno i početak suradnje između Općine Kolan i Maribora. U osobnom kontaktu s gradonačelnikom Maribora, gospodinom Francom Kanglerom razgovarao sam o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Kolana i Maribora i dogovorili smo kako ćemo uspostaviti suradnju,“ rekao je načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe.

Josip Zubović navodi kako je u susretima predstavnika Općine Kolan Maribora izražena želja za uspostavljanjem suradnje u gospodarstvu.

-Maribor ima bogato gospodarstvo, a jedan dio tog gospodarstva je i vinarstvo i upravo je to ono što bi, za početak, Maribor mogao ponuditi našem području, a time i cijelom otoku. U Kolanu je razvijena proizvodnja sira i janjetine, a to su proizvodi koje mi možemo ponuditi u Mariboru, rekao je Josip Zubović Pipe.

Osim o suradnji u gospodarstvu, razgovaralo se i o suradnji u turizmu. Početak suradnje označit će se sadnjom stare trte u Kolanu. U dopisu kojeg je Općina Kolan primila uz obavijest o darivanju reznice navodi se kako je stara trta sorte žametovka ili modra kavčina. Od jedne loze može se dobiti od 35 do 55 kilograma grožđa, a vino napravljeno od stare trte spada u vrhunska vina i puni se u boce od 2,5 dcl. Rezidba se održava početkom ožujka, a tradicionalno se svake godine u vrijeme rezidbe sastaje povjerenstvo za dodjelu certifikata i cijepića sukladno zahtjevima lokalnih samouprava iz Slovenije i drugih država. U oštroj konkurenciji, u kojoj je bilo više desetaka zamolbi za dodjelu cijepa Stare trte za 2011. godinu, Općini Kolan je pripala čast da jedina izvan granica Slovenije dobije certifikat i cijepić loze.

Kako je rekao Josip Zubović Pipe ispred vinoteke „Stara Trta“ uz rijeku Dravu održana je rezidba i prigodna svečanost na kojoj su sudjelovali brojni gosti i poklonici vina, uz vinsku kraljicu i udrugu „Vitezovi vina Slovenije“. Prema dogovorenom programu, reznicu Stare trte će početkom svibnja u Kolan donijeti gradonačelnik Maribora Franc Kanger koji će je i posaditi ispred Općinske knjižnice „Šime Šugar Ivanov“. Tom će prigodom u Kolan stići i članovi udruge „Mariborski vitezovi vina“, a birat će se i vinska kraljica. Vinogradari iz Kolana procjenjuju kako će se stara trta dobro prilagoditi klimi otoka Paga te kako će dobro uspijevati. Na Pagu se najčešće uzgajaju sorte gegić, turbijan i topoli. Od Gegića, koji ima malo zrno, nekada se proizvodila poznata paška žutica. No, upravo zbog toga što gegić ima malo zrno, a topoli i turbijan veliko, posljednjih dvadesetak godina na Pagu se vino radi miješanjem sve tri sorte kako bi se mogle proizvesti isplative količine vina. Uz te tri gotovo autohtone otočne sorte grožđa od svibnja će se na otoku uzgajati i stara trta, najstarija loza na svijetu.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika