Subota, Prosinac 05, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OPĆINA KOLAN TUŽBOM TRAŽI PODJELU KOMUNALNE IMOVINE

AddThis Social Bookmark Button

Ni deset godina nakon što se Općina Kolan odvojila od Grada Paga nisu riješeni problemi između dvije jedinice lokalne samouprave. Naime, Općina Kolan je podigla tužbu protiv Grada Paga tražeći poništenje društvenog ugovora Komunalnog društva Pag i izradu novog ugovora u kojem bi se definirali vlasnički udjeli u Komunalnom društvu.

 

-Bilo je nužno napraviti podjelu imovine, ali to nije napravljeno već je Komunalno društvo Pag kao svoje upisalo cijelu vodovodnu infrastrukturu koja se nalazi na području Općine Kolan što ne možemo prihvatiti. Ne priznajemo ni valjanost Upravnog vijeća Komunalnog društva, a smatramo kako se odluke donose protupravno i mislimo kako tu ima elemenata i kaznenog djela, rekao je Josip Zubović Pipe, načelnik Općine Kolan.

Zubović navodi kako je Općina Kolan više puta pokušala riješiti problem podjele komunalne imovine, ali bez uspjeha.

-Pet godina smo pokušavali dogovoriti diobu zajedničke imovine i u tome nismo uspjeli. Nama je u interesu riješiti taj problem, ali nismo naišli na razumijevanje već dapače na podmetanje jer po društvenom ugovoru kojeg je napravilo Komunalno društvo Pag Općina Kolan se nigdje ne navodi kao suvlasnik već je sva vodovodna infrastruktura koja se nalazi na području Općine Kolan upisana kao vlasništvo Komunalnog društva Pag. Sudskim putem želimo dokazati kako je društveni ugovor trebalo napraviti na temelju podjele imovine, rekao je Zubović.

Zubović smatra kako se prije svega treba dogovoriti o razdiobi suvlasničkog dijela kojeg Grad Pag ima u „Vodovodu Hrvatsko primorje-južni ogranak“ od kojeg, preko podmorskih cijevi, dobiva vodu s kopna. Vodovod je izgrađen 1989. godine, a uz Pag, suvlasnici vodovoda su Novalja, Karlobag, Rab i Senj. Pag ima 27 posto vlasničkog udjela u „Vodovodu Hrvatsko primorje-južni ogranak“, a kako je izgrađen trinaest godina prije odvajanja Općine Kolan od Grada Paga, u Kolanu smatraju kako i njima pripada postotak od ukupnog suvlasničkog dijela.

-Nakon odvajanja Općine Kolan od Grada Pag suvlasnički dio je trebalo podijeliti , a naš dio iznosi između sedam i osam posto. No, umjesto podjele Komunalno društvo Pag je sve upisalo kao svoje vlasništvo, a za takav postupak nije bilo nikakvog pravnog temelja, navodi Zubović.

Zubović navodi kako je Komunalno društvo Pag kao svoje vlasništvo upisalo i dvije vodospreme u mjestu Mandre koje se nalazi u Općini Kolan i vodospremu u Kolanu te cjevovod koji prolazi područjem Općine Kolan.

-Takav način upisa vlasništva komunalne infrastrukture koja je trebala biti podijeljena je protuzakonit i smatramo kako zbog nevažećeg društvenog ugovora Komunalno društvo Pag ne posluje legalno, a zbog toga su i odluke Komunalnog društva Pag nevažeće,“ zaključio je Zubović.

Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je potvrdio kako je tužba Općine Kolan dostavljena Gradu Pagu.

-Razlozi zbog kojih je Općina Kolan podnijela tužbu su političke naravi, a u izradi tužbe i vjerojatno u dogovoru oko njenog podizanja sudjelovali su i visokopozicionirani članovi nekih političkih stranaka u Pagu što je žalosno, jer zbog političkih motiva Pagu nanose velike štetu. Tužba je neutemeljena, a Općina Kolan želi prisvojiti ono što joj ne pripada. Slično je bilo i kada je Općina Kolan pokrenula postupak za izmjenu granica između Paga i Kolana. Taj je spor Općina Kolan izgubila i sada su pokrenuli drugi kojeg će također izgubiti. Navodi u tužbi su neutemeljeni i to ćemo dokazati i na sudu, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika