Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKI ZIMSKI KARNEVAL 2011.- POVORKA I PREDAJA KLJUČEVA

AddThis Social Bookmark Button

Ovogodišnji Paški zimski karneval primakao se kraju. Jučer je održana velika povorka koja je krenula od tzv. trajektnog pristaništa, preko Golije, Mandrača, rive, Katina i Dominikanskog trga do Trga Petra Krešimira IV. U povorci su bili članovi KUD-a „Družina“ obučeni u tradicionalne narodne nošnje, Gradska glazba Pag, polaznici Dječjeg vrtića „Paški mališani“, učenici Osnovne škole Jurja Dalmatinca te mnoge maškarane grupe.

Nakon što je povorka stigla na trg zamjenik gradonačelnika Tino Herenda predao je princu karnevala ključeve grada. Gradska glazba je odsvirala „Maškare“, a onda i paško kolo kojeg su zaplesali gotovo svi što su bili na trgu. Za karneval gotovo uvijek puše bura pa je tako bilo i ovog puta, premda su umirovljenici, što su u jato na rivi čekali dolazak povorke raspravljali puše li bura ili bura okreće na tramuntanu. U svakom slučaju, bilo je hladno, ali lijepo, vedro, sunčano vrijeme. U zavjetrini je bilo čak i toplo. Posljednje kolo odsvirano je u 20:00 sati, a nakon toga su se sudionici karnevala razišli. Oni koji su željeli nastaviti zabavu pošli su u Drugi magazin.

Navečer je bura pojačala i gadno je špricalo na nasipu i kod magazina. Ovogodišnji karneval je bio jedan od najdužih u posljednjih dvadesetak godina. No, kako se računa duljina karnevala? Vrlo jednostavno. Računa se prema prvom punom Mjesecu nakon 21. ožujka, odnosno nakon prvog dana proljeća. Kako je pun Mjesec nekada prije, a nekada kasnije, tako i karneval nekada traje dulje, a nekada kraće. Ove godine je trajao prilično dugo.

 

 

 

 

 

 

 

GALERIJA

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika