Ponedjeljak, Rujan 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Vrijeme karnevala: Centar za kulturu i informacije organizira dječji karneval

AddThis Social Bookmark Button

Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag kaže kako na dječji karneval dolazi velik broj djece od predškolskog uzrasta do onih iz viših razreda osnovne škole. „Djeca se vrlo dobro osjećaju okupljena na jednom, prikladno uređenom prostoru, uz bogat zabavni program, s puno igara u kojima rado sudjeluju, a uz njih su njihovi vršnjaci s kojima se dobro zabavljaju,“ kaže Dijana Vuleta.

Tek što mine novogodišnje slavlje u Pagu, po starom običaju, počinju pripreme za zimski karneval. Na inicijativu Grada Paga održan je prvi sastanak na kojem se razgovaralo o organizaciji ovogodišnjeg zimskog karnevala. Predviđena su brojna karnevalska događanja, a među ostalim i dječji karneval koji će se, kao i prijašnje tri godine, održati u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag. Pokrovitelj dječjeg karnevala je Grad Pag. Na dječjem karnevalu najmlađi će se zabavljati uz ples i dobru glazbu, plesat će paško kolo, sudjelovat će u brojnim nagradnim igrama, u biranju najboljih maski i sve to u krugu svojih vršnjaka. Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag kaže kako na dječji karneval dolazi velik broj djece od predškolskog uzrasta do onih iz viših razreda osnovne škole.

„Djeca se vrlo dobro osjećaju okupljena na jednom, prikladno uređenom prostoru, uz bogat zabavni program, s puno igara u kojima rado sudjeluju, a uz njih su njihovi vršnjaci s kojima se dobro zabavljaju,“ kaže Dijana Vuleta.

Prijašnjih nekoliko godina dječji karneval se održavao u Križevačkom odmaralištu na Trgu Sv. Jurja jer je to dovoljno velik i za dječje zabave prikladan prostor. Vuleta ističe kako je organizacija dječjeg karnevala zahtjevna, a u organizaciji je prošle godine sudjelovala i Ružica Persola iz Udruženja obrtnika Grada Paga.

„Za dječji karneval potrebno je prikladno urediti i ukrasiti prostor kako bi se djeca dobro osjećala, a uz to treba nabaviti brojne poklone koje se dijele u nagradnim igrama, osigurati dobru glazbu, voditelja programa, dakle to je posao kojeg treba pažljivo pripremiti,“ navodi Vuleta.

Ulaz na dječji karneval je besplatan, a u posljednje dvije godine Centar za kulturu i informacije za djecu osigurava i besplatne grickalice i pića.

„Dok traje zabava djeca žele popiti sok, a uz to je dobro ako i nešto pojedu i zbog toga smo dio sredstava za dječji karneval namijenili nabavi sokova i grickalica i to je naš poklon djeci,“ kaže Vuleta.

Na dječji karneval najmlađi dolaze maskirani, a rado se oblače i u tradicionalnu narodnu nošnju. Najviše vole paško kolo i u njemu gotovo svi sudjeluju. Paško kolo, nastalo najvjerojatnije u drugoj polovici 19. stoljeća, jedno je od glavnih obilježja paškog karnevala i upravo se po kolu paški karneval razlikuje od drugih karnevala u Hrvatskoj. No, do sredine prošlog stoljeća djeca nisu mogla sudjelovati u karnevalskim događanjima, pa tako ni plesati paško kolo. Kako bi se djeci ipak omogućilo sudjelovanje u karnevalu, prije četrdesetak godina je prvi puta organiziran dječji karneval koji se održavao u restoranu „Dubrava“ na Branimirovoj obali. Nakon toga dječji karneval se održavao u restoranu „Smokva“, zatim u hotelu „Pagus“, a posljednjih godina se održava u Križevačkom odmaralištu. Dječji karneval je postao tradicija i djeca s nestrpljenjem čekaju početak karnevala, a već se dogovaraju o kostimima kako bi ih na vrijeme mogli pripremiti.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika