Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

HOĆE LI BROJNE NELOGIČNOSTI USPORITI DONOŠENJE UPU-A GRADA PAGA?!

AddThis Social Bookmark Button

Do 1. ožujka, do kada je trajalo javno izlaganje prijedloga Urbanističkog plana uređenja grada Paga, prema neslužbenim informacijama stiglo je oko stotinu primjedbi građana što je znatno više nego što je stiglo kada je na javnoj raspravi bio Prostorni plan. Broj primjedbi dokazuje veliko nezadovoljstvo građana urbanističkim rješenjima. Plan izrađuje tvrtka „Urban Design“ iz Zagreba.

Predstavnici "Urban Designa" Mirjana Horvat i Radovan Muck bili su na javnom izlaganju plana što je 9. veljače održano u Gradskoj vijećnici.

- Prema zakonu plan se treba izraditi devet mjeseci nakon završetka javnog uvida, a prijedlog plana će se dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i raznim institucijama koje će dati svoje primjedbe, rekla je Mirjana Horvat.

Napomenula je kako bi se taj rok mogao produljiti ukoliko bude velik broj primjedbi, a upravo se to i dogodilo. UPU grada Paga obuhvaća površinu od 243,7 hektara, a unutar obuhvata plana je oko tisuću postojećih objekata te je predviđena gradnja oko 600 novih objekata. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je rekao kako je donošenje UPU-a grada Paga temeljni dokument prostornog i gospodarskog razvoja Paga te se nada njegovom brzom donošenju.

-Vjerujem da će procedura izrade i donošenja plana biti završena u zakonskom roku, s svakako bi bili najzadovoljniji kada bi plan do ljeta ušao u proceduru donošenja, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Prema broju primjedbi čini se vjerojatnijim kako će se plan donijeti znatno kasnije. Građani su istakli brojne primjedbe na urbanistička rješenja koja su ponegdje posve neshvatljiva i rađena prema najblaže rečeno problematičnoj geodetskoj podlozi za koju se još uvijek ne zna tko ju je izradio. U UPU-u grada Paga ne spominje se plovni kanal Pag-Košljun, na Bašaci granica nekih građevinskih parcela dodiruje more, na predjelu Mirožići predviđena je izgradnja auto ceste široke 12 i dugačke 250 metara za koju nikome nije jasno čemu služi, na nekim su područjima bez jasnog razloga brisane građevinske parcele, a negdje su predviđene nove. Na jednom zemljištu na Bašaci u geodetskoj podlozi je ucrtan objekt premda su na tom zemljištu temelji objekta bili nacrtani vapnom i kredom.

No, to je tek mali dio od brojnih primjedbi građana. Izrađivači plana su pokazali krajnju neupućenost u razvojne projekte Paga. Tako je Mirjana Horvat, na pitanje Branka Donadića, predsjednika Udruge iznajmljivača soba i apartmana grada Paga zašto na Lokunji nije predviđena izgradnja lječilišnog centra, uzvratila kako ne postoji projekt za lječilišni centar. Međutim, takav projekt postoji, ispisan na dvadesetak stranica s brojnim stručnim objašnjenima, a što je na javnom izlaganju rekao i Bogdan Želehovski. Dosta se primjedbi, kako smo uspjeli doznati, odnosi na kanal Pag-Košljun. Izgradnja kanala je predviđena u Prostornom planu, ali se u UPU-u ne spominje. Na pitanje zašto je to tako Mirjana Horvat je odgovorila kako će se za kanal raditi poseban plan. No, zbog toga će se morati raditi izmjene UPU-a grada Paga, onog istog koji se tek izrađuje. Naime, prema idejnom rješenju kanal Pag-Košljun počinje kod mjesta Košljun i završava spojem s Paškom uvalom. Za spoj su predviđena tri rješenja. Prema prvom, spoj kanala s Paškom uvalom je na plaži Prosika čije bi se dvije trećine trebale potpuno uništiti. Drugi spoj je na mjestu na kojem se nalazi gradski most Katine u čiju je obnovu u posljednje tri godine uloženo 11 milijuna kuna. Treći spoj je između mosta Katine i starih skladišta soli, odnosno na Staroj rivi koja bi se u cijelosti trebala rušiti. Kako se radi o rubnom dijelu stare gradske jezgre Paga neshvatljivo je da spoj nije predviđen i UPU-om grada Paga. Na pitanje hoće li se održati još jedan javni uvid, kako bi se građani mogli upoznati s primjedbama koje su prihvaćene ili koje nisu prihvaćene, Mirjana Horvat je rekla kako bi se mogao provesti još jedan javni uvid u trajanju od osam dana, ali samo ako se to pokaže potrebnim. Za vrijeme javnog uvida primjedbe su davali građani, a nakon toga prijedlog plana će se, radi davanja primjedbi, uputiti raznim institucijama i na kraju Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Nakon izjašnjavanja svih koji se po zakonu trebaju izjasniti prijedlog UPU-a grada Paga će se dostaviti Gradskom vijeću Paga na donošenje.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika