Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DILEME: ZAŠTO PJACA NE BI BILA-PJACA?

AddThis Social Bookmark Button

Na sjednici Vijeća Turističke zajednice Paga, gradonačelnik Ante Fabijanić je potakao raspravu o uređenju tržnice na Trgu Petra Krešimira IV što bi trebao biti početak oživljavanja stare gradske jezgre Paga i tako je problem o kojem se u Pagu godinama govori prvi puta spomenut na službenoj razini.Na središnjem paškog trgu nekada je bilo dvadesetak kamenih, a potom betonskih banaka na kojima se prodavalo voće, povrće, mlijeko, sir, skuta, vino, rakija, pršuti, kaštradine, med.

Odlukom gradskih vlasti u drugoj polovici prošlog stoljeća tržnica je preseljena na Trg Svetog Jurja, na rubnom dijelu stare gradske jezgre.

„Na glavnom trgu bi se mogla urediti tržnica jer bi se tako u staru gradsku jezgru vratio život, dolazili bi prodavači i kupci i to bi i zimi i ljeti imalo dobar učinak,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić.

 Na novoj tržnici su postavljeni drveni štandovi i kameni banak je otišao u povijest. No, ponuda je bila dobra jer je bilo tridesetak štandova na kojima su se nudili poljoprivredni proizvodi s cijelog otoka, iz zadarskog zaleđa i Like, a na tržnici je bila i ribarnica. No, iz razloga koji nikada nisu objašnjeni, prije osam godina gradska vlast je odlučila preseliti tržnicu na Macel. Vlasnici štandova su tvrdili kako je to loše rješenje, a vrijeme je pokazalo da su bili u pravu. Od tridesetak štandova ostala su tri, a i oni rade samo ljeti. Tako je Pag izgubio tržnicu. O nekadašnjem bogatom izgledu paške tržnice postoje nostalgične priče, ali i nekoliko slučajno sačuvanih televizijskih dokumentarnih filmova. Gledajući te filmove teško je razumjeti zašto je nekome, a nikada nije javno rečeno kome, a još manje zašto, palo na pamet pomicati tržnicu sa središnjeg trga.

„Vjerujem kako nikome me bi smetalo kada bi se na središnji trg postavilo nekoliko štandova i kada bi se prodavali poljoprivredni proizvodi kao što je to bilo nekada,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić.

U Pagu se sve češće razgovara o vraćanju života u staru gradsku jezgru iz koje je izbačeno sve što podsjeća na život. Najprije je s rive izbačena ribarnica, zatim je sa središnjeg trga preseljena tržnica, a onda je zabranjeno postavljanje bilo kakvih stolova ili štandova za prodaju bilo čega. Posljednjih godina stara gradska jezgra Paga je lijepo uređena, sve je čisto, noću se u novim kamenim pločama održava svijetlo vanjske rasvjete, ali nema ljudi, nema glasova, nema života. Na inicijativu gradonačelnika Fabijanića o početku oživljavanja stare gradske jezgre za sada nema reakcija, možda i zbog toga što to mnogima izgleda nemoguće. Na mjestu na kojem su se nekada nalazili banci, danas su terase kafića. Mnogi postavljaju pitanje dovoza robe u staru gradsku jezgru koja je zatvorena za promet. Neki se pitaju tko će čistiti trg. No, svi su ti problemi postojali i dok je tržnica bila na središnjem trgu, pa ipak su se rješavali, a na tržnici je bujao život. Prihvaćanje inicijative gradonačelnika Fabijanića bio bi dobar početak oživljavanja stare gradske jezgre Paga, no hoće li sve ostati na inicijativi ili će se nešto i napraviti tek će se vidjeti.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika