Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ZAVRŠEN PRIJEVOD STATUTA OPĆINE PAŠKE IZ 1443. GODINE

AddThis Social Bookmark Button

Nakon deset godina priprema završen je prijevod Statuta Općine paške iz 1443. godine koji je uz nadopune tiskan 1637. godine i ove će se godine objaviti, a održat će se i njegovo predstavljanje. Pokrovitelj predstavljanja statuta trebao bi biti predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. Ivo Josipović koji bi u to vrijeme došao u Pag.

Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić ovu je godinu proglasio Godinom Statuta Općine paške, a uz predstavljanje prijevoda statuta održat će se i stručni skup.

 -Imamo usmeno obećanje predsjednika Josipovića i čekamo službenu potvrdu dolaska, a bilo bi nam iznimno drago da upravo predsjednik Josipović bude nazočan na predstavljanju prijevoda Statuta Općine paške, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Gradonačelnik Fabijanić je imenovao Povjerenstvo za prijevod i tiskanje „Statuta Općine paške“. Predsjednik Povjerenstva je Ivo Fabijanić, a članovi su prof. dr. Miroslav Granić s Filozofskog fakulteta u Zadru, prof. dr. Dalibor Čepulo s Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. Željka Zubović, ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca iz Paga, Štefano Kaurloto, član i Jure Maržić, predsjednik Matice Hrvatske - ogranak Pag. Predsjednik Povjerenstva Ivo Fabijanić navodi kako se obavljaju završne pripreme za tiskanje i predstavljanje prijevoda statuta.

-Završen je najvažniji dio posla, a to je prijevod, lektura i stručna obrada statuta i tekst je spreman za tiskanje, rekao je Ivo Fabijanić.

Na prijevodu i na obradi statuta radio je velik broj stručnjaka s raznih područja. Izdavači prijevoda Statuta Općine paške bit će Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Matica Hrvatska-ogranak Pag.

-Prijevod statuta u formi za objavljivanje bit će spreman već u svibnju, međutim odlučili smo znanstveni skup održati u rujnu, na dan kada je donesen statut i to će biti popraćeno raznim manifestacijama, najprije u Pagu, a nakon toga i u drugim gradovima, najvjerojatnije u Zagrebu, Rijeci i Zadru,“ rekao je Ivo Fabijanić.

„Statut Općine paške“ najvažniji je pravni dokument grada Paga koji svjedoči o višestoljetnoj upravnoj tradiciji, a svjedoči i o načinu života u Pagu u Srednjem vijeku. Statut je podijeljen u 63 glave i pet knjiga, a temelji se na običajnom pravu Paga. Među znanstvenicima koji su se bavili Statutom Općine paške iz 1443. godine bio je i prof. dr. Mate Suić.

-Na čelu uprave bilo je gradsko Vijeće sastavljeno od starješina pedeset paških obitelji, a sudstvo je bilo u rukama sudaca koji su se godišnje birali. U periodima potpune samostalnosti Pag je imao rektore, a kneza je dobivao od Venecije, Zadra ili hrvatsko-ugarskog kralja, prema tome u čijoj je vlasti bio. Komunalnom ekonomijom rukovodio je prokurator koji se također godišnje birao, navodi prof. dr. Mate Suić u knjizi „Pag“ iz 1954. godine.

Upravna struktura grada Paga temeljila se na Statutu Općine paške do konca 18. stoljeća.

-Tiskanje prijevoda Statuta Općine paške je velik i značajan događaj za Pag, a kako je zanimanje za prijevod statuta već sada veliko, tiskat će se u većem broju primjeraka nego što je bilo planirano kako bi bio na raspolaganju i znanstvenicima, ali i građanima koji žele imati taj vrijedan povijesni dokument,“ rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika