Petak, Siječanj 15, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

BOŽIDAR JOVIĆ: SPREMAN SAM NA NAGODBU S GRADOM PAGOM

AddThis Social Bookmark Button

Prije sedam godina na Lokunji u Pagu otvoren je sportski centar „Olympico“ zlatnog rukometaša Božidara Jovića. Danas, sedam godina poslije sportski centar je ruševina, pregažena vremenom, tužan podsjetnik na vremena kada je „Olympico“ bio jedan od najbolje uređenih sportskih centara na Jadranu.

U "Olympico" je dolazila rukometna reprezentacija, na sportskim terenima su se odigravali međunarodni turniri u rukometu i odbojci na pijesku, humanitarne utakmice na kojima su sudjelovali političari, estradne zvijezde, poznati sportaši. Kameni zidovi bazena podsjećaju na vremena kada su se ondje, od jutra do kasne večeri, okupljali sportaši i sportašice, natjecali se, družili se i zabavljali u ambijentu kakav do tada u Pagu nije viđen. Sportski centar „Olympico“ je ubrzo nakon otvaranja postao mjesto koje se mora posjetiti. Za tužnu sudbinu „Olympica“ nije kriva pogrešna poslovna odluka Božidara Jovića već jedna, ali vrlo važna proceduralna pogreška. Grad Pag je Božidaru Joviću dao u koncesiju 24. 000 metara četvornih zemljišta na 30 godina za izgradnju sportskog centra. No, nakon što je, uz sve pribavljene dozvole završena prva faza izgradnje, pokazalo se kako na parceli koja mu je dana u koncesiju nije određeno pomorsko dobro. Novom izmjerom utvrđeno je kako površina parcele ne iznosi 24. 000 nego jedva 9. 000 metara četvornih, a to nije bilo dovoljno za gradnju druge faze sportskog centra. To je bio  početak mučne priče o propasti „Olympica“.
„Uz već postojeće sportske sadržaje želio sam izgraditi još tri teniska terena,veliki bazen, podići kat na klubu, izgraditi manji hotel, dakle sve ono što je bilo dio projekta, a to se moglo izgraditi samo na površini koja mi je dana u koncesiju,“ navodi Jović.
Jović je tražio dodjelu one površine koja je navedena u natječaju i u ugovoru. No, tada je uslijedio pravi šok. U sudskom postupku je utvrđeno kako parcela koja je Joviću dana u koncesiju uopće ne postoji.
„Ne krivim nikog od tadašnje vlasti jer gradonačelnik ili njegovi suradnici ne moraju ništa znati o geodetskim poslovima. Međutim, netko je sve krivo izmjerio i nije mi jasno kako se to zemljište moglo upisati u zemljišne knjige,“ kaže Božidar Jović.
Jović je pokrenuo novi sudski postupak kako bi zaštitio svoje interese, a sudski vještaci su štetu procijenili na jedanaest milijuna kuna. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je slučaj naslijedio od svojeg prethodnika Andreje Bukše i o sporu i odštetnom zahtjevu je obavijestio Gradsko vijeće.
„Ne možemo prihvatiti tako veliku odštetu, to je jednostavno previše i trebalo bi pronaći neko drugo rješenje,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Prihvaćanje odštetnog zahtjeva od 11 milijuna kuna dovelo bi Grad Pag u tešku i posve neizvjesnu financijsku situaciju, a toga je svjestan i Božidar Jović.
„Ne želim da Grad Pag bankrotira i da se dogodi nešto što će dugoročno poremetiti razvoj Paga. Zbog toga sam predložio nagodbu i ponudio sam rješenje. Grad može srediti imovinskopravne odnose na zemljištu i ponovno raspisati natječaj za koncesiju kako bih mogao nastaviti s radom, a ako to nije moguće, prihvatio bih i zamjensko zemljište u razmjernoj vrijednosti. Moguća je i treća varijanta, a to je smanjenje odštetnog zahtjeva i dogovor o obročnom plaćanju kroz nekoliko godina,“ rekao je Jović.
Jović navodi kako mu je žao što se odugovlači s dogovorom  jer se gomilaju kamate.
„Odgađanje dogovora pogoršava situaciju i na kraju će se morati platiti i odšteta i kamate, ne zbog moje želje, nego zbog sudske odluke. To ne želim, jer znam što bi to značilo za Pag, ali moja želja je jedno, a stav vlasti drugo,“ navodi Jović.
Neki krivnju za zatvaranje sportskog centra „Olympico“ vide u stalnom ometanju rada centra. Naime, netko je svakodnevno pozivao policiju zbog navodne buke u centru. Jović je postavio posebnu zvučnu izolaciju i zvuk iz razglasa je na nekoliko koraka udaljenosti od centra bio jedva čujan. No,  pritužbe su se nastavile i policija je svakodnevno dolazila u „Olympico“ zbog čega je u centru bilo sve manje gostiju. Jović, međutim, kaže kako to nije razlog prestanka rada sportskog centra.
„Pravi razlog prestanka rada je sudska presuda kojom se utvrđuje nepostojanje parcele koja mi je dana u koncesiju,“ rekao je Jović.
Sudbina sportskog centra „Olympico“ je neizvjesna. Od nekadašnjeg sjaja ostale su ruševine.
„Na trenutno stanje sportskog centra ne mogu utjecati. Na potezu je gradska vlast jer ponavljam, spreman sam na svaki dogovor,“ zaključio je Božidar Jović.

 

Foto: Josip Portada/PagPress

                                                              

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika