Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OBNAVLJANJE STARIH IGARA ŠTO SU SE NEKADA IGRALE U PAGU

AddThis Social Bookmark Button

Centar za kulturu i informacije Pag obnavlja stare i zaboravljene igre što su se nekada igrale u Pagu kako bi se mogla organizirati njihova prezentacija u ljetnim programima, a na inicijativu Mjesnog odbora Pag dvije stare igre odigrat će se i za vrijeme Paškog zimskog karnevala. U Pagu se igrao velik broj igara od kojih se neke, u nešto drugačijem obliku igraju i danas. Premda se dosta takvih igri može pronaći i u drugim sredinama neke su karakteristične samo za Pag.

„Na prikupljanju podataka o starim igrama radimo dvije godine,“ rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag. „Najviše podataka dobili smo u razgovoru s najstarijim Pažanima i Paškinjama, a koristili smo i neke stare zapise i tako smo uspjeli izraditi, odnosno obnoviti pravila za dvadesetak igara koje se odavno ne igraju i na ljeto ćemo organizirati natjecanje što će biti zanimljivo i lijepo podsjećanje na jedan dio prošlosti Paga.“

Neke od igara za koje su obnovljena pravila, a već se i uvježbavaju su žigarela, svinjarka, dodavalica, škrije, bočice, cip-cip. U igrama mogu sudjelovati natjecatelji pojedinačno, a mogu se natjecati i ekipe. Među starim igrama ima onih koje su igrali samo mladići i onih koje su igrale samo djevojke.

„Podjelu na muške i ženske igre nećemo mijenjati kako bi se zadržalo što više od njihove izvornosti, a na taj način će se bolje prikazati kako su se nekada djeca i mladi u Pagu zabavljali,“ rekla je Vuleta.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika