Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

RADOST STVARANJA: MARICA MARŽIĆ OBJAVILA KNJIGU "PJESME MOJE MLADOSTI"

AddThis Social Bookmark Button

Rođena Biograđanka, naturalizirana Paškinja, Marica Maržić rođ. Šangulin, svima u Pagu poznata kao teta Marica, u 85.- godini je objavila prvu knjigu pjesama pod nazivom „Pjesme moje mladosti“. Sjedeći u osunčanoj  dnevnoj sobi koja joj je i radni prostor, teta Marica objašnjava zašto je odlučila objaviti knjigu pjesama. Kaže kako se više ne može baviti poslom kojim se bavila cijeli svoj radni vijek, ali može raditi umom i to je raduje.

-Čovjek mora biti čvrst i uporan i nikada ne smije odustajati. Čudim se nekim ljudima koji bi nešto htjeli, a ništa ne poduzimaju kako bi to dobili, a i o takvima sam napisala jednu pjesmu. Ja cijeli život radim, bilo je i lijepih i teških trenutaka, ali nikada nisam odustajala, kaže teta Marica.
Kada je prvi puta najavila objavljivanje knjige i njene najbolje prijateljice su ostale zatečene. Maricu Maržić svi znaju kao uspješnu poslovnu ženu, kao ženu koja je cijeli svoj radni vijek provela u ugostiteljstvu, ali nitko nije znao da piše pjesme jer o svojoj ljubavi prema poeziji nije govorila. Pjesme je pisala od školskih dana, pisala ih je za sebe i čuvala ih. Marica Maržić je rođena 1926. godine u Biogradu, 1938. godine je upisala Realnu gimnaziju u Šibeniku, a maturirala je 1948. godine u Zadru. Iste godine se preselila u Pag gdje se udala za pomorca Šimu Maržića. Studirala je talijanski i engleski, ali je prekinula studij i posvetila se ugostiteljstvu. Sa suprugom je 1967. godine otvorila restoran, jedan od prvih na Pagu. Uz to su prvi na otoku imali mali brod za turističko razgledavanje otočnih uvala i plaža. Dok joj je suprug plovio, Marica Maržić je vodila restoran i brinula o djeci, sinovima Eduardu i Jošku. Kao vrlo komunikativna osoba brzo je stekla veliki krug prijateljica i prijatelja. Svi su je cijenili kao uspješnu ženu. Kada  bi završila s poslom, u trenucima nadahnuća, samo za sebe pisala je pjesme. U knjizi je objavila tek mali dio od preko tisuću pjesama koliko ih je napisala, a knjiga je tematski podijeljena u tri poglavlja, „Moj svijet“,  „Dani rata“ i „Zadovoljno osamljeno vrime“. U svojim pjesmama govori o stvarnim događajima i stvarnim osobama, njenim prijateljima i prijateljicama iz škole, o ljudima koje je upoznala tijekom života, opisuje trenutke iz svakodnevnice, a njeno poetsko izražavanje je dojmljivo i zanimljivo. Vjeruje kako će biti zainteresiranih za kupnju njene knjige, a prihod će pokloniti DVD-u Pag.
-To je gesta zahvalnosti vatrogascima i način da skrenem pažnju na to koliko su vatrogasci potrebni i koliko oni znače u zajednici i ja im na ovaj skroman način želim pomoći, kaže teta Marica.
Pojašnjava kako vatrogasce ne spominje slučajno jer je zajedno s obitelji doživjela nesreću. Vodila je obiteljski brod- restoran „Uzorita“, prvi takav na otoku Pagu i jedan od prvih na Jadranu. Brod je bio privezan u paškoj luci i jedne ljetne noći 1975. godine na njemu je izbio požar u kojem je sve na brodu uništeno. U brod-restoran obitelj je ulagala svu zaradu, gubitak je bio velik i kako bi zaradili novac za obnavljanje posla teta Marica i njen sin Eduard su otišli u Njemačku gdje su radili u restoranu. U Pag su se vratili nakon pet godina. Ponovno su pokrenuli ugostiteljski posao i uspjeli. Teta Marica je naporno radila, ali je istovremeno pisala i pjesme. No, tada nije razmišljala o njihovom objavljivanju.
-Dok sam radila nije bilo vremena za posvećivanje napisanim pjesmama i zbog toga ih nisam prije objavila. Radilo se puno i na to se nije moglo misliti, ali sam uvijek pisala pjesme i čuvala sam ih. Od kada više ne radim poslove u ugostiteljstvu imam dosta vremena i tako sam odlučila sakupiti dio pjesama i objaviti ih. Knjiga je objavljena, a ja i dalje pišem nove pjesme i u tome uživam, navodi teta Marica zadovoljno promatrajući knjigu kojom je, u 85.-godini svima otkrila svoju, cijeli život skrivanu ljubav prema poeziji.

 

                                                                      

                                                                

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika