Srijeda, Prosinac 02, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Benediktinski samostan sv. Margarite i vitezovi Svetoga groba za Hrvatsku potpisali su Povelju o suradnji u javnom čašćenju relikvije Svetoga Trna

AddThis Social Bookmark Button

U Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja u Pagu, 24. studenog potpisana je Povelja o suradnji u javnom čašćenju relikvije Svetoga Trna, a povelju su potpisali s. Bernardica Badurina, opatica Benediktinskog samostana  sv. Margarite u Pagu i Claude Grbeša, magistralni delegat Hrvatske magistralne delegacije Viteškog reda Svetoga Groba jeruzalemskoga. Misno slavlje predvodio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Povelja je potpisana u pratnji generala Jean Marie Fugerea, namjesnika Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga za Francusku.

U Povelji se navodi da je Sveti Trn u Pagu autentična relikvija iz trnove krune koja je bila na raspetom Isusu te da paške koludrice Sveti Trn u svom samostanu u Pagu čuvaju šest stoljeća i to će činiti i ubuduće. Trn je 1435. g. donesen iz Svete Zemlje u paški benediktinski samostan sv. Margarite i od te godine relikvija je čašćena u Pagu. Kongregacija za obrede Svete Stolice 1788. godine potvrdila je autentičnost Svetog Trna i odredila da ga se svake godine javno časti 4. svibnja. Na taj dan, procesija s relikvijom Svetog Trna održavala se do 1946. godine kada su to onemogućile komunističke vlasti. Nakon 74 godine neodržavanja procesije sa Svetim Trnom u Pagu, javno čašćenje Svetoga Trna obnovljeno je 4. svibnja 2019. godine u prisutnosti hrvatskih vitezova Svetog groba jeruzalemskoga.

U Povelji se nadalje navodi: „Nastavljajući tradiciju svojih predšasnika u Viteškom redu Svetoga groba jeruzalemskog koji su i po cijenu života čuvali i branili Isusov grob, utječući se zagovoru svojega zaštitnika, Kristovog viteza bl. Alojzija Stepinca, potpisivanjem ove Povelje hrvatski vitezovi Svetoga groba odazivaju se pozivu paških benediktinki na suradnju, prihvaćajući obvezu da najmanje dvojica hrvatskih vitezova svake godine u svibnju, u ulozi počasnih čuvara, sudjeluju u javnom čašćenju relikvije Svetoga Trna, spominjući se tako na poseban način Muke Gospodina Isusa Krista, koji ju je radi spasenja svih ljudi podnio prije nego je bio položen u Sveti Grob, iz kojega je treći dan slavno uskrsnuo, otvarajući ljudima put u nebo. Paške benediktinke zajedno s hrvatskim vitezovima, uz nebesku pomoć sv. Jurja, zaštitnika grada i otoka Paga, u duhu suradnje zauzimat će se da se tradicija javnog čašćenja Svetoga Trna u Pagu očuva i trajno promiče u Hrvatskoj i u svijetu, istodobno djelujući na ostvarenju poslanja Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga, za dobrobit kršćanstva u Svetoj Zemlji, odakle je Sveti Trn i donesen u Pag."

Svečanost je počela u crkvi Navještenja Marijina u samostanu gdje je Sveti Trn bio izložen na oltaru. Uz svečanu pratnju, mons. Lenkić i svećenici došli su u crkvu Navještenja Marijina, a o. Bernardica Badurina je predala Sveti Trn mons. Lenkiću koji ga je u procesiji nosio do Zborne crkve Marijinog Uznesenja. Relikvijar je postavio na glavni oltar.

"Čestitam na odluci i ustrajnoj pripremi koja je dovela do ovoga trenutka. Uspomenu na Sveti Trn koji je bio na glavi raspetoga Isusa kada je podnio muku i smrt za spas svijeta revno su kroz sva stoljeća štovale paške benediktinke koje su ujedno vlasnice i čuvarice relikvije. Božjom providnošću obnovljeno je štovanje Svetog Trna i to u jubilarnim godinama: sedam stoljeća postojanja benediktinskog samostana Sv. Margarite i u Godini velikog zavjeta Pažana Majci Božjoj od Staroga Grada. Vitezovi Svetoga groba jeruzalemskog po toj su zadaći i časti posebno povezani sa zemaljskom domovinom božanskog Otkupitelja. Oni su i danas pozvani boriti se za Kristovo kraljevstvo, za širenje katoličke vjere, djelovati iz ljubavi te svojim ponašanjem posvuda i uvijek iskazivati odanost Kristovoj Crkvi, po zagovoru bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika Hrvatske magistralne delegacije“ rekao je mons. Lenkić u propovijedi.

Na početku mise, magistralni delegat Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog za Hrvatsku Claude Grbeša je rekao:. "Hvala časno majko, s. Bernardice, na ukazanom povjerenju što će hrvatski vitezovi Svetoga groba jeruzalemskog postati počasni čuvari te vrijedne relikvije poput svoje subraće francuskih vitezova Svetoga groba koji su čuvari Kristove Svete krune u katedrali Notre Dame u Parizu. Kristova trnova kruna jedan je od heraldičkih elemenata grba našega Reda. Prisutnost francuskog namjesnika potvrđuje povezanost Trnove krune Isusa Krista i paškog Svetog Trna."

Na svečanosti su bili i Marijana Kos, namjesnica Svetoga groba jeruzalemskog za Sloveniju i Felice Marcello Prencipe, voditelj sekcije Reda za pokrajinu Friuli Venezia Giulia,  predstavnik  namjesništva za sjevernu Italiju.

Nakon potpisivanja Povelje Sveti Trn je iz Zborne crkve Marijinog Uznesenja, u procesiji, prenesen u Benediktinski samostan sv. Margarite.

 

Tekst i foto: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika