Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ODRŽAN JE 6. PAŠKI SREDNJOVJEKOVNI SAJAM-MANIFESTACIJA IGRE, DRUŽENJA I OBNAVLJANJA SREDNJOVJEKOVNIH OBIČAJA

AddThis Social Bookmark Button

Prikazom velike srednjovjekovne bitke iz 1192. godine za stari grad Pag, upravo na tom arheološkom lokalitetu, završen je atraktivan program VI. paškog srednjovjekovnog sajma. Paškinje, Pažani i njihovi gosti su dva dana uživali u srednjovjekovnim viteškim taborima i srednjovjekovnim zanatima, plesovima, prikazima oživljene povijesti, predstavama,

predstavljanju oružja i opreme, viteškim dvobojima, turnirima u streličarstvu i srednjovjekovnim igrama. 
„Predivno je i nama i djeci za koju ima baš sjajnih sadržaja. Uživamo,“ rekla je gošća Maria iz Slovačke. A djeca su mogla sudjelovati na raznim radionicama koje su održavale brojne udruge, sudionici sajma, pa su tako izrađivali srednjovjekovni nakit, naučili o streličarstvu i uživali u vožnji na ponijima i srednjovjekovnom vrtuljku.

 

„Sajam je ove godine zanimljiv jer smo zbog bure jedan dan bili u staroj gradskoj jezgri gdje je u sajmu sudjelovalo nekoliko tisuća posjetitelja. Drugi dan smo po planu bili u Starom gradu gdje su se mogli napraviti tabori i prikazati srednjovjekovna bitka. Ovo je divan ambijent i u programu uživaju i izvođači i posjetitelji. „ – rekla je ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag Dijana Vuleta.

 

Uistinu, na lijepim livadama podno citadele na kojoj se ponosno uzdiže Crkva sv. Marije iz 13​st., ambijent je predivan. Osim domaćina, Udruge Paška alka, na sajmu su sudjelovali Karlovački bubnjari, Kliški uskoci, Red vitezova Ružice grada, Šibenska gradska straža, Udruga Red čuvara grada Zagreba, Udruga Stari zanati, Udruga Sveti Juraj i Vitezovi vranski.

„Paški srednjovjekovni sajam se organizira kako bi se potakla obnova srednjovjekovnih igara, natjecanja te kako bi se pridonijelo oživljavanju arheološkog područja Stari grad. Članovi udruge Paška alka s veseljem sudjeluju u organizaciji sajma.“ – rekla je Ivana Portada, predsjednica Paške alke.

Paški srednjovjekovni sajam održava se u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag i Udruge Paška alka, a pod pokroviteljstvom Grada Paga.

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika