Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OD 1. DO 17. 8. ODRŽAT ĆE SE 18. PAGARTFESTIVAL

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji UO „Lovro&Nina“, u suradnji s Gradom Pagom, Gradom Novalja i Općinom Kolan, Centrom za kulturu i informacije Pag, Centrom za kulturu Novalja, TZ Kolanom, Župnim uredima u Pagu, Kolanu i Novalji, ove godine će se održati 18. PagArtFestival. Šesnaest godina PAF se održavao u Pagu, a od prošle godine se održava i u Novalji i u Kolanu. Uz Ministarstvo kulture RH i druge institucije, donatori PAF-a su i TZ Paga i TZ Novalje. Umjetnički voditelj PAF-a je maestro Lovro Pogorelić, pomoćnik je Krešimir Bedek, a produkciju, organizaciju i odnose s javnošću vode Nina Pogorelić i Ana Pogorelić.

„Ove godine PagArtFestival postaje punoljetan,“ rekao je maestro Lovro Pogorelić. „Već osamnaest godina trudimo se prirediti i održati dobre koncerte. Proširili smo se po otoku i bilježimo posjet veći od svih ljetnih festivala s klasičnim  koncertima duž Jadrana, pa i u unutrašnjosti, a i mnogih inozemnih. Radimo to s veseljem!“

 

Kao i prijašnjih godina na Pag Art Festivalu nastupit će istaknuti umjetnici iz Hrvatske i svijeta i prezentirat će se ozbiljna glazba u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste.

 

“U odabiru komornih programa pokušali smo dovesti najbolje moguće u okvirima koji su nam dostupni,” rekla je producentica festivala Nina Pogorelić. “Ako govorimo o tradiciji gudačkog kvarteta u europskoj glazbi, onda su to češki gudački kvarteti, te smo odlučili u program uvrstiti Apollon kvartet iz Praga kojem će se pridružiti sjajni gitarist Krešimir Bedek i mlada glazbenica Tea Kulaš, oboje iz Hrvatske, u prelijepom Boccherinijevom Fandango kvintetu. Ako govorimo o violi, onda je hrvatsko-slovenski violist Aleksandar Milošev među prvima, a nastupit će sa sonatama Brahmsa kao prvim pravim koncertantnim djelima za violu i klavir, i legendarnom Franckovom sonatom koja traži suradnju s vrhunskim pijanistom, te će maestro Lovro Pogorelić ovoga ljeta na PagArtFestivalu nastupiti u komornom programu. Moderniji komorni izraz prezentirat ćemo nastupom Papandopulo kvarteta saksofona koji svakako spada u vrh hrvatske glazbene izvedbe. Na programu je i djelo mlade hrvatske skladateljice Lane Janjanin neobičnog naslova, Pid Oblackom. Nadalje, ako govorimo o vrhuncima hrvatske glazbene izvedbe onda je to gitara i prvi put u našem programu nastupa splitski gitarist Srdjan Bulat koji se dokazao na najistaknutijim svjetskim gitarističkim natjecanjima. Njegujući tradiciju pijanističkih recitala pozvali smo istaknutog francuskog pijanista Michela Bourdonclea kojem će ovo biti prvi nastup u Hrvatskoj. Poseban dio našeg festivala je predstavljanje mladih umjetnika i tu smo se odlučili za udaraljkaša Filipa Merčepa koji bilježi uspjehe podjednako u domovini i u inozemstvu, a program „Večer mladih“  upotpunili smo izložbom fotografija Ele Vuković koja će predstaviti zabilježene fragmente s otoka  Paga.”

 

U katalogu ovogodišnjeg kataloga PAF-a  nalazi se, među ostalim, fotografija maestra Lovre Pogorelića na Grossglockneru, najvećem vrhu austrijskih Alpa uz koju su dva citata koje je maestro Pogorelić odabrao umjesto uvodnih riječi. Prvi citat je Tennessee Williamsa: ”Što je pravo? Linija može biti prava, ili ulica, ali ljudsko srce, o ne, zakrivljeno je kao put kroz planine.”

Drugi citat je Miroslava Krleže: „Umjetnošću čovjek mjeri vrijednost svojih nazora o svijetu i o zbivanju. S njom se čovjek miče tminama i fosforescira na mračnom dnu stvarnosti osvjetljavajući svoju tamnu stazu njenim sjajem, kao magičnim sumpornim okom, i tako se miče između zvijezda, i tako živi.“

 

Program PagArtFestivala

 

1. 8. Kvartet Apollon (Češka) i Krešimir Bedek, gitara, koncert u Crkvi sv. Marije u Starom Gradu Pagu u 21h.

 

2. 8. Kvartet Apollon i Krešimir Bedek, gitara, koncert u Crkvi sv. Katarine  u Novalji u 21h.

 

3. 8. Aleksandar Milošev (Hrvatska/Slovenija), viola i Lovro Pogorelić, klavir, koncert u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h.

 

4. 8. Aleksandar Milošev, viola i  Lovro Pogorelić, klavir, koncert u Crkvi sv. Katarine u Novalji  u 21h

 

7. 8. Srdjan Bulat, gitara, koncert u Crkvi sv. Katarine u Novalji  u 21h

 

8. 8. Srdjan Bulat, gitara, koncert u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h

 

9. 8. Papandopulo kvartet saksofona, koncert u Crkvi sv. Katarine  u Novalji u 21h

 

10.8. Papandopulo kvartet saksofona, koncert u Crkvi sv. Luke  u Kolanu u 21h

 

12.8. Večer mladih:Filip Merčep, udaraljke, koncert u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h, nakon koncerta otvorenje izložbe fotografija « Ritam tonova » Ele Vuković u Kneževom dvoru u Pagu.

 

17.8. Michel Bourdoncle (Francuska), klavir, koncert u Crkvi sv. Frane u Pagu u 21h.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika