Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U KOŠLJUNU NA PAGU-PRONAĐENE ZIDINE, STARI GROBOVI I NEOBIČNO VELIK KOSTUR ČOVJEKA (Šala-1. travanj)

AddThis Social Bookmark Button

Prilikom iskopavanja na arheološkom području Kruna kod pitoresknog naselja Košljun na otoku Pagu pronađen je ljudski kostur koji je pripadao muškarcu neobične visine.

„Ovaj nalaz kostura može biti zanimljiv, ali nema veće arheološko značenje, rekao je prof. dr. Vasilij Jurević s Filozofskog fakulteta u Zadru, voditelj grupe arheologa i studenata arheologije koji istražuju šire područje mjesta Košljun.

Košljun je, rekao je prof. Jurević, bio jedno od lučkih središta otoka Paga, a njime su se najviši koristili stanovnici mjesta Paga. Istraživanja se provode kako bi se pronašli temelji nekadašnje crkve sv. Ivana za koju se prema kapitularima grada Paga iz 15. stoljeća zna da se nalazila u naselju Košljun. Dosadašnjim istraživanjima su pronađeni ostaci zidova u obalnom dijelu naselja Košljun u smjeru malog ribarskog naselja Proboj, te ostaci grobova na zapadnom dijelu Košljuna. Postojanje grobova upućuje da se u blizini nalazila crkva.

 

„Provest ćemo dubinsko sondiranje zidina kako bi utvrdili koliko su išli u more u odnosu na sadašnju obalu. Za sada smo datirali vrijeme nastanka zidina i pretpostavljamo kako su izgrađeni  oko četvrtog stoljeća nove ere. Također, istražujemo cijelo područje na kojem su pronađeni grobovi,“ rekao je prof. Jurević.

 

Na upit o pronađenom kosturu, prof. Jurević je odgovorio kako to ne smatra važnim arheološkim nalazom.

„Vjerojatno se radi o mornaru s nekog od trgovačkih brodova koji su koristili pomorski pravac uz ovaj dio otoka Paga na putu u današnju južnu Dalmaciju,“ rekao je prof. Jurević.

Neobičan kostur je pronađen u položaju „na leđa“, licem prema gore, što sugerira da nije pokopan jer se na taj način na ovom području pokojnici nisu pokapali.

„Taj mornar je vjerojatno nesretno izgubio život u nevremenu i more ga je izbacilo na obalu, a s vremenom je ostatke njegovog tijela prekrila zemlja, rekao je prof. Jurević.

Dimenzije kostura su zadivljujuće. Kako su arheolozi izračunali kostur je pripadao muškarcu koji je bio visok oko 4, 30 metara. Neobično je što je uz kostur pronađen kružni kamen promjera 34 cm, debljine 12 cm na kojem su tragovi natpisa koji je toliko oštećen da ga je nemoguće pročitati. Ipak, na kamenu se dobro vidi crtež zmije i lava. Prof. Jurević navodi kako se kamen i kostur ne mogu povezati te kako je kamen imao neko religiozno značenje.

Istraživanja će se nastaviti do kraja svibnja onda će se sonde zatrpati, a ponovno istraživanje će početi 15 rujna.

„Moramo zaštititi nalazište jer preko ljeta na ovom području boravi velik broj turista i ne iz namjere nego iz neznanja bi moglo doći od oštećenja," rekao je prof. Jurević.

Neobičan kostur će se, rekao je, ostaviti gdje je i pronađen. No, ostaje pitanje kakav je to čovjek bio na Pagu koji je bio visok oko 4, 30 metara. To je oko 2, 5 puta više od prosječne visine ljudi iz početka ere za koje vrijeme se datira kostur. Arheološka istraživanja se provode u organizaciji Filozofskog fakulteta u Zadru i Grada Paga, a sufinancira ih Ministarstvo kulture.

 

Prijenos: Novi list

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika