Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JOSIP PORTADA U KNEŽEVOM DVORU POSTAVIO 36. SAMOSTALNU IZLOŽBU FOTOGRAFIJA "KOTULE I FUŠTANI-POSLJEDNJI TRAGOVI"

AddThis Social Bookmark Button

U Kneževom dvoru u Pagu postavljena je izložba fotografija Josipa Portade pod nazivom "Kotule i fuštani-Posljednji tragovi" na kojoj je izloženo trideset šest fotografija u crno bijeloj tehnici s motivima žena u tradicionalnoj odjeći, kotulama i fuštanima. Broj fotografija je simboličan, jer je ovo autoru 36. samostalna izložba. Organizator izložbe je Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj je Zadarska županija.

Iz kataloga:

"Kotule i fuštani, tradicionalna ženska odjeća Paga, tema je 36. samostalne izložbe umjetničkog fotografa Josipa Portade koju je naslovio „Kotule i fuštani-Posljednji tragovi“, dajući tako temi i posebno značenje. Ova izložba je, kao što i njen naziv govori, fotografski zapis o jednom vremenu koje neumitno nestaje, a u kojem su žene u kotulama i fuštanima bile naglašeniji dio svakodnevnice grada Paga.

Paškinje su u svojoj tradicionalnoj odjeći tamnih boja, kotulama, fuštanima, šjaletima i facolima, bile nezaobilazan prizor na paškim ulicama i trgovima, odlazile su na misu i druga bogoslužja, išle su u procesije, šetale su, sjedile na rivi ili jednostavno na ulici razgovarale, a ljeti su, pred svojim kućama, šivale čipku ili plele merliće i davale su Pagu, osobito srednjovjekovnoj jezgri, osobitu ljepotu i duhovnost naslijeđenu iz prošlosti. Autor svojim fotografijama nastoji pokazati kako su, prema njegovom viđenju, Paškinje u kotulama i fuštanima jedna od najljepših poveznica nekadašnjeg i suvremenog Paga. Običaji su se promijenili i sve je manje žena u kotulama i fuštanima, one se sve rjeđe vide na paškim ulicama i trgovima, a odavno nema starih čipkarica na ulicama koje su pobuđivale pažnju posjetitelja Paga. Autor je fotografirao Paškinje u kotulama i fuštanima u stvarnom ambijentu, na rivi, na ulicama i trgovima, bilježeći njihovu svakodnevnicu. Fotografije, koje su naizgled samo prikaz jednog trenutka, zapravo su dokument vremena i običaja koji nestaje i prikaz jednog dijela sadašnjosti grada Paga. Dio fotografija koje su postavljene na ovoj izložbi, autor je donirao Centru za kulturu i informacije Pag za projekt „Vremenska kapsula 2014.“ i one su, zajedno s brojnim drugim predmetima i dokumentima, pohranjene u vremenskoj kapsuli koja je postavljena u parku na Šetalištu Grada Carbonere.

 

Dijana Vuleta, dipl. nov.

O autoru:

Josip Portada se umjetničkom djelatnošću bavi od 1984. godine. Član je ULUPUH-a, HND-a, IFJ-a i OF-a. Rođen je u Pagu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Imao je trideset pet samostalnih izložbi i sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama. Izlagao je u eminentnim prostorima kao što su Muzej Mimara, Moderna galerija „Josip Račić", NSK-a i Galerija ULUPUH-a u Zagrebu, Centar vizualnih umjetnosti u Lovranu, Galerija Principij i Narodna čitaonica u Rijeci, Kneževa palača, Galerija HDLU-a i Galerija Crkve sv. Petar i Andrija Stari u Zadru, Centar vizualnih umjetnosti u Rovinju, Narodni muzej u Labinu i Galerija M21 u Pečuhu u Mađarskoj. Osim u spomenutim gradovima, izlagao je  u Savudriji, Biogradu n/m, Kukljici i Pečuhu (Mađarska). Njegova serija fotografija „Odore“ je dio Stalne izložbe „Grad Pag u srednjem vijeku“ koja je postavljena u kapeli Sv. Trojstva u Pagu. Na 19. Međunarodnoj izložbi „Otok i more“ u Zadru osvojio je Zlatnu plaketu za c/b portret „Otočanka“. Dobio je  Zahvalnicu Grada Paga za osobit  doprinos u kulturi. Objavio je nekoliko tisuća novinskih, dokumentarnih, reklamnih, modnih i umjetničkih fotografija u dnevnim listovima i magazinima „Studio“, „Livingstone Magazine“, „Slobodna Dalmacija“, „Ragan“, „Naša Vila“, „Novaljski list“, „Zadarski tjednik“, „Narodni list“, „Dnevnik“, „Karlovački list“, „Glas Istre“, „Večernji list“, „Jutarnji list“, „Novi list“, „Zadarski list“ i „Etno magazin“. Od 2007. godine fotografije objavljuje na brojnim internetskim portalima i internetskim stranicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Fotografski je oblikovao i uredio naslovnice knjiga „Kameno postolje, „Za tebe“, „Rod kamena“, „Frane Budak“, „Prošlost Paga u slikama i zapisima“ i „Cvijet kamena-Priča o paškoj čipki“.Sudjelovao je u izradi grba, zastave i gonfalona Grada Paga. Izrađivao je fotografije za plakate, kataloge, nosače zvuka, za reklamne kampanje, kalendare, za modne događaje, te za press materijale raznih institucija. Dio serije fotografija „Kotule i fuštani-posljednji tragovi“ donirao je za projekt „Vremenska kapsula-Pag 2014.“  Sudjelovao je u brojnim publicističkim, promidžbenim i kulturnim projektima.

 

Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika