Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKA UVALA JE JEDNA OD NAJČIŠĆIH NA SREDOZEMLJU

AddThis Social Bookmark Button

Paška uvala je jedna od najčišćih uvala na Sredozemlju. Proizlazi to iz nalaza Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita koje od 2006. godine provodi nacionalni monitoring program pod nazivom „Kontrola kakvoće obalnog mora Vir-Konavle“, a kojim je obuhvaćena i Paška uvala. U nalazu se navodi kako su u Paškoj uvali vrlo  niske vrijednosti teških kovina i organskih zagađivala koje su znatno niže od prosječnih vrijednosti u Sredozemnom moru.

 Ovakvi nalazi važni su za stanovništvo koje živi uz uvalu, a posebno raduje turističke djelatnike. S nalazima su zadovoljni i u „Solani Pag“  jer se za proizvodnju soli koristi more iz Paške uvale, a čistoća mora je jamstvo kvalitete soli. Kako navodi ravnateljica Instituta za oceanografiju i ribarstvo prof. dr. sc. Ivona Marasović, u Paškoj uvali su provedena opsežna istraživanja u koja je, među ostalim, bilo uključeno ispitivanje temperature mora, slanosti, prozirnosti, suspendiranih tvari, nitrata, amonijaka, fosfata, silikata, pH vrijednosti, kisika, zooplanktona, sanitarna kvaliteta, količina olova, cinka, a posebno su istražene bentoske životne zajednice, odnosno morska flora i naselja riba.
„Prema rezultatima ovih istraživanja čitavo područje Paškog zaljeva spada u veoma visoku kategoriju kakvoće morske vode i morskog okoliša, a ono što je posebno važno, za kakvoću soli,“ navodi prof. dr. sc. Ivona Marasović.
Pašku uvalu su mnogi putopisci nazivali morskim jezerom jer je kružnog oblika i ima samo jedan, razmjerno uzak spoj s Velebitskim kanalom koji se naziva Paška vrata. U posljednjih tridesetak godina uz Pašku uvalu, od grada Paga, preko Bošane, Zrća, Caske i Barbata, izgrađeno je nekoliko stotina objekata i uvali je prijetilo zagađenje. No, to se srećom nije dogodilo, ponajviše jer je izgrađen novi kanalizacijski sustav s ispustom u Paškim vratima prema Velebitskom kanalu i tako je u uvali sačuvana čistoća mora.

 


                                                               

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika