Četvrtak, Listopad 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ALEKSIJ ŠKUNCA, KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA GRADA NOVALJE: MIJENJAT ĆU DOSADAŠNJU BEZIDEJNU I NEDOSLJEDNU POLITIKU

AddThis Social Bookmark Button

Aleksij Škunca rođen je 17. srpnja 1959. godine u Novalji, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio 1978. godine u Pagu te diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zadru 1984. godine, i to studijske grupe: povijest i arheologiju. Nakon odslužene vojne obveze, zaposlio se u Turističkom društvu u Novalji, kao animator kulture. Školske godine 1986./87. radio je kao asistent na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zadru. Nakon toga se, iz privatnih razloga, vratio u rodnu Novalju i zaposlio kao tajnik Turističkog društva, sve do 1991. godine, kada postaje ravnatelj Osnovne škole Novalja, što radi i danas.

 

1. Profesore Škunca, kako ste došli do odluke da se na lokalnim izborima kandidirate za gradonačelnika Novalje?

 

U političkom i društvenom životu Grada Novalje aktivno sam prisutan od 1990 godine. Svoj doprinos razvoju Novalje i društva nastojao sam ostvariti djelujući kroz razne gradske institucije. Kao demokršćanin i član HDZ-a od samih početaka sudjelujem neprekidno u političkom životu grada te sam svjedok svih uspona i padova, kako stranke tako i razvoja grada. U tom smislu govoreći, HDZ je izgubio lokalne izbore 2013. godine i po prvi puta prešao u oporbu, što je rezultiralo redefiniranjem stavova i politike stranke te određivanjem novog pravca i načina djelovanja. Posljednje dvije godine stagniranja Novalje u društvenom, gospodarskom i političkom smislu uvelike su doprinijele sazrijevanju svijesti unutar HDZ-a o potrebi ponovnog preuzimanja odgovornosti za razvoj i napredak Novalje kroz zajednički timski rad. Raspravljajući na tijelima stranke dogovorena je platforma djelovanja, suradnja sa srodnim strankama, a nakon neposrednog razgovora sa čelništvom stranke prihvatio sam izazov i kandidaturu za gradonačelnika vjerujući u stranku ali i svoje sposobnosti doprinosa daljnjem razvoju i napretku Novalje.

2. Kako komentirate pad proračuna u Novalji?

Pad proračuna u Gradu Novalji rezultat je nedosljedne i bezidejne politike koja je kroz proteklo razdoblje od dvije i pol godine utrošila oko 100 milijuna kuna, a da se rezultati ne vide. Istovremeno, u Gradskom vijeću  dolazilo je nekoliko puta do promjene političkih odnosa što je izazivalo nestabilnost i sukobe unutar samih političkih opcija. Ako se uzme u obzir da se nisu provodile odluke Gradskog vijeća, kao i odluke u interesu građana Grada Novalje sve skupa je rezultiralo nepodržavanjem prijedloga proračuna koji je bio skup lijepih želja i ništa više. Osim vijećnika HDZ-a podršku proračunu uskratili su HSLS, HSS, te dva nezavisna vijećnika.

3. Kako ocjenjujete rad i mandat Ante Dabe?

Mandat bivšeg gradonačelnika Ante Daba ocjenjujem kao turbulentan, nevjerodostojan i bezidejan. Autokratski način upravljanja Gradom kao i politika podjeli pa vladaj je politikantstvo kratkog vijeka. Vladavina samo radi održavanja na vlasti se pokazala pogubnom. Kao dugogodišnji član HDZ-a Ante Dabo uspio je izgraditi određeni politički ugled. Stavljajući osobne ambicije ispred politike stranke doveo je do cijepanja demokršćanskog bloka i obmane dijela članova HDZ-a koji su povjerovali u njegove mesijanske vizije. Na žalost cijeli eksperiment završio je utroškom ogromnih sredstava u ništa, te nazadovanjem Grada.

4. Koje promjene su po Vama nužne u Novalji?

U Novalji je potrebno prvenstveno iznaći zajednički politički minimum svih stranaka i opcija. Treba stvoriti pretpostavke i uvjete za ulaganja ali i aktivirati postojeće potencijale koje imamo. Prvenstveno mislim na daljnji razvoj turizma i produženje turističke sezone u vidu razvoja gastro, sportskog, nautičkog i zdravstvenog turizma. Paralelno s tim, treba raditi na razvoju poljoprivrede, stočarstva, infrastrukture te energetski obnovljivih izvora energije. Posebnu pozornost treba posvetiti edukaciji i obrazovanju mladih, te njihovom zadržavanju na području Grada uz ostvarivanje pretpostavki za zapošljavanje i rad, kao i razvoj poduzetništva i obrtništva. Uređenje luke Novalja kao i provođenje referenduma o uređenju marine unutar luke samo je jedan od projekata koji bi usmjerili Novalju prema većoj maritimnosti, a time i stvorili pretpostavke za razvoj poduzetništva na novom polju. Naravno sve to se ne može ostvariti politikom 'ili mi ili oni' nego politikom 'svi zajedno za bolje sutra'.

5. Koje projekte u Novalji mislite realizirati ako postanete gradonačelnik?

Jedan od prioritetnih projekata je provedba katastarske izmjere i definiranje vlasništva na području Grada Novalje. Time se stvara osnovni preduvjet za izradu projekata i apliciranje istih prema EU fondovima ali i ostalim financijskim središtima. Na taj način možemo rješavati važne infrastrukturne investicije kao što su kanalizacija, vodovod, električna energija, energetska učinkovitost i sl., ali i stvoriti preduvjete za razvoj poduzetništva te privlačenje investitora. Razvoj socijalnih komponenti Grada kao i ostvarivanje pretpostavki za demografski i gospodarski rast predstavljat će dodatni motiv u mom radu.

6. Imate li neki osobni, profesionalni moto kojim se vodite?

Ja vjerujem u ljude. To je moto kojim se vodim u svom radu i prvenstveno timski rad, razvoj demokracije i tolerancije predstavljat će osnovne pravce u komunikaciji. Uključivanje što većeg broja ljudi u društvene i gospodarske tokove Grada, prvenstveno mlade i kreativne predstavlja izazov kojem ću se dodatno posvetiti.  Djelujući u prosvjeti svjedočio sam i sudjelovao u formiranju djece i mladeži, a svojim radom kao gradonačelnik djelovat ću i pozitivno utjecati na sve dobne strukture  građana. Naša najjača snaga su ljudi, a ja vjerujem u njih.

Prijenos: Direktno.hr

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika