Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U PEČUHU U MAĐARSKOJ JE OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "AKTUALNO 4-MEMORY CODE PROJECT 014"

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Uprave Zsolnayeve baštine iz Pečuha, Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu i ULUPUH-a, uz potporu Ministarstva kulture RH, Gradskog  ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba u Galeriji Peći u Pečuhu je otvorena izložba „Aktualno 4 – Memory Code Project 014“.

Izlaže 31 autor fotograf, Zoran Alajbeg, Mara Bratoš, Marko Čolić, Saša Ćetković, Nina Đurđević, Hrvoje Grgić, Denis Gržetić, Mario Hlača, Boris Hnatjuk, Maja Hrnjak, Damir Klaić, Maja Strgar Kurečić, Dražen Lapić, Ines Viktorija Ljubetić Fišer, Anto Magzan, Tomislav Marić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Josip Portada, Tomislav Rastić, Hrvoje Serdar, Slavica Subotić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Tomislav  Šmider, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Zvonimir Zagoda.

 

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, koja je izložbu i otvorila – fotografije su zamišljene kao vizualne matrice posebne „memorijske kartice“, a izložbeni projekt kao „vremenska kapsula“ za pohranu slikovnih podataka za budućnost.  

Uz izložbu Aktualno 4, putem projekcije je predstavljena monografija „Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009.“ autorica Ane Lederer / Martine Petranović / Ivane Bakal – u raskošno opremljenom i bogato ilustriranom izdanju na 396 strana predstavljen je izbor kostimografskih i scenografskih ostvarenja u formi skica, maketa i fotografija predstava u stotinu godina, od 1909. do 2009., te je riječ o prvoj takvoj knjizi u Hrvatskoj. 

Izložbe su otvorene u izložbenim prostorima Kulturne četvrti Zsolnay, jednoj od najvećih investicija-restauracija povijesno-industrijskih spomenika srednje Europe i najvećem kulturnom centru u Mađarskoj. Na otvorenju, u ime Uprave Zsolnayeve baštine, goste je pozdravio direktor Uprave, gospodin István Márta. Gospođa Vesna Haluga, generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu, izrazila je zadovoljstvo zbog uspostavljanja novih kulturnih suradnji s Hrvatskom, te se osvrnula na dugu umjetničku povijest ULUPUH-a i značaj koji ova krovna udruga primijenjenih umjetnosti ima danas. Višnja Slavica Gabout, predsjednica Umjetničkog savjeta ULUPUH-a i kustosica izložbe Aktualno 4, zahvalila se u ime ULUPUH-a na gostoprimstvu, te ukratko predstavila izložbu. Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, sudionice izložbe „Minimalno i maksimalno“ i autorice postava te izložbe u Pečuhu, predstavile su ukratko izložbu te se zahvalile na srdačnom prijemu i susretljivosti zahvaljujući kojoj se, iako u stranoj zemlji, osjećaju “kao kod kuće“. Ovo je drugo u bloku gostovanja hrvatskih umjetnika u Pečuhu ove godine (u listopadu su gostovale izložba keramike „Uporabne preobrazbe“ te izložba igračaka i lutaka „Tragom lutke“). Gostovanja su dio projekta EU-UPO-PREPOZNAVANJE, suradnje između ULUPUH-a, Uprave Zsolnayeve baštine u Pečuhu, Mađarskog kulturnog instituta u Zagrebu i Hrvatskog kazališta u Pečuhu. Cilj je projekta uspostavljanje dugoročne suradnje s mađarskom kulturnom scenom, a u cilju razmjene umjetničkih sadržaja i upoznavanja dva susjedna kulturološka prostora koja su stjecajem političkih i povijesnih okolnosti bila skoro 80 godina izolirani jedan od drugoga. Inicijatori i voditelji projekta su Tahir Mujičić, kazališni autor i književnik, te Andrea Bassi, keramičarka, potpredsjednica ULUPUH-ove Sekcije za keramiku. 

Izložbe se u Pečuhu mogu pogledati do 23. studenog 2014.

 

Foto: Alan Matuka

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika