Četvrtak, Listopad 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U ORGANIZACIJI CENTRA ZA KULTURU PAG POČELA RADIONICA TRADICIJSKIH PJEVANJA OTOKA PAGA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu je počela Radionica tradicijskih pjevanja otoka Paga koja su zaštićeno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture RH. Cilj radionice je, u skladu s uputama ministarstva, očuvati i osigurati prenošenje kulturnog dobra na mlađe naraštaje. Upravo iz toga razloga Centar za kulturu Pag je okupio stručnjake iz toga područja koji će tijekom radionice mladim Paškinjama i Pažanima prenijeti vještine tradicijskog pjevanja. Radionicu vode prof. Jure Maržić i prof. Ivo Bosna.

 

 

„ Počeli smo s radom radionice kojoj je cilj očuvati originalnost tradicijskih pjevanja, a po naputku Odjela za folkloristiku Ministarstva kulture koje traži da se pjeva po notnim zapisima čiji sam autor i koji su bili jedan od temelja zaštite. Napjeve treba štititi kao povijesnu vrijednost u čemu nam pomaže Centar za kulturu Pag uz podršku Ministarstva kulture“ – rekao je prof. Maržić.

Ministarstvo kulture RH je na prijedlog Centra za kulturu i informacije Pag, a na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, 2013. godine donijelo rješenje kojim je zaštitilo tradicijska pjevanja na otoku Pagu. Tradicijska pjevanja obuhvaćaju muški i ženski (ljubavni) pučki napjev, svatovski napjev (mantinjada), karnevalski napjev, pivanje na par, pivanje po svajsku i pivanje na kanat, a zajednički naziv svih navedenih pjevanja je zaštićen kao „Tradicijska pjevanja otoka Paga“.

„ Za sada na radionici sudjeluje pet parova što je izuzetno dobar odaziv od strane mladih ljudi. Za nas je važno da se tradicija pjevanja pučkih napjeva održi i da mladi ljudi njeguju tu tradiciju. „ – rekla je ravnateljica Centra za kulturu Dijana Vuleta.

U sklopu radionice održat će se i predavanje na temu tradicijskih pjevanja u kojem će sudjelovati  predstavnici Ministarstva kulture i profesori pjevanja.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika