Petak, Studeni 27, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U SKLOPU MANIFESTACIJE PAŠKO KULTURNO LJETO ODRŽAN JE FESTIVAL STARIH ZANATA PAG 2014.

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a pod pokroviteljstvom Grada Paga,  u Pagu je održan 1. Festival starih zanata na kojem su sudjelovali udruga „Paška alka“, Udruga „Stari zanati“ iz Koprivnice, KUD sv. Jeronim iz Vlašića  te pojedinci i obrtnici koji njeguju stare zanate. Festival je održan na Trgu Petra Krešimira IV. i na plaži Prosika.

 

-Ove godine smo obogatili naš ljetni program prikazom starih zanata, rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kuturu i informacije Pag. –Uz izvođače iz Paga imali smo i goste, a program je s velikim zanimanjem pogledao velik broj turista. Starije Paškinje i stariji Pažani su na festivalu mogli vidjeti zanate kojih se sjećaju kao dio nekadašnje svakodnevnice Paga, a mladi su prvi puta mogli vidjeti kako su izgledali zanati kojih više nema. Sigurna sam kako će Festival starih zanata postati tradicionalna ljetna manifestacija.

 

Ne Festivalu starih zanata prikazan je rad stolara, kovača, kožara, paških čipkarica, izrađivača glinenih posuda, prikazano je kako su se nekada oknitale boce , češljala i prela vuna, kako se izrađivalo drveno oružje i nakit, kako se solilo srdele i kako su se kuhala stara jela,  a na plaži Prosika članice i članovi udruge „Paška alka“ su prikazali kako se nekada prala odjeća i posteljina.

Odjeću i posteljinu su umakali u more i prali u „kablima“, starinskim posudama za pranje robe. Na Trgu Petra Krešimira IV. Udruga „Paška alka“ je izvela program „Stara paška ulica“ kojim je pokazano kako se nekada u konobama u Pagu igrala trešeta i briškula te kako su žene na ulici igrale tombolu.

-Bilo nam je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovome programu, rekla je Ivana Portada, predsjednica udruge „Paška alka“ i voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag. –Dvije godine izvodimo program pod nazivom „Stara paška ulica“ kojeg smo ove godine proširili i s prikazom nekih starih zanata koji su u Pagu postojali do prije trideset godina,  a danas ih više nema. Želja nam je pronaći dovoljno opreme i podataka za prikaz rada svih zanata koji su nekada postojali u Pagu, na primjer kako se radilo u kovačnici, u  postolarskoj radionici, kako se proizvodio med, kako su se radili konopi i slično.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika