Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U PAGU JE SVEČANO OBILJEŽEN BLAGDAN VELE GOSPE-BLAGDAN KOJI ZA PAŠKINJE I PAŽANE IMA POSEBNO ZNAČENJE

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu je zavjetnom procecijom i liturgijama proslavljen blagdan Vele Gospe. Liturgije su se održavale u crkvi sv. Marije u Starom gradu i u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja u Pagu. Zavjetna procesija, kojom je kip Majke Božje donesen u Pag, krenula je iz Starog grada u 18:00 sati.

U procesiji su sudjelovali brojni vjernici s cijelog otoka Paga, crkveni zbor, predstavnici više župa, članovi DVD-a Pag, prestavnici vatrogasnih društava iz raznih mjesta Zadarske županije, članice i članovi KUD-a Družina koji su nosili pašku narodnu nošnju, članice i članovi grupe Paška alka, koji su nosili srednovjekovne odore plemkinja, plemića, pučana i pučanki te svećenstvo.

Prema starom običaju, u noći od 14. na 15. kolovoza, u Starom gradu je održano bdijenje koje je trajalo do 6:00 sati. Kip Majke Božje je postavljen u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja gdje će se nalaziti do blagdana Male Gospe, 8. rujna, kada će se u procesiji vratiti u svetište u Starom gradu.

Do Male Gospe vjernici će svakog dana moliti Gospin Ružarij, radosna, žalosna i slavna otajstva te otajstva svjetla, a četiri puta dnevno će se održavati krunice. Misa će se održavati u 19:00 sati, nakon krunice. Procesija, kojom se kip Majke Božje donosi u Pag i koji se za Malu Gospu vraća u Stari grad, održava se od 1855. godine. Blagdan  Vele Gospe u Pagu se stoljećima slavio na osobit način. Za Velu Gospu se na pjaci i na Veloj ulici igrala alka, a održavao se i veliki sajam na kojem su sudjelovali stanovnici brojnih mjesta na otoku  Pagu, te stanovnici raznih mjesta iz Like i zaleđa Zadra. Za Velu Gospu u Pag su dolazili brojni hodoćanici koji su cijele noći pješačili, često i bosi. Dok se kip Majke Božje nalazio u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja vjernici su kip obilazili na koljenima (paški: na gole kolena). Radili su to po svojoj volji ili kao pokoru danu na ispovijedi. Mnogi dijelovi slavlja i obilježavanja Vele Gospe su se s vremenom izgubili, no blagdan Vele Gospe je za Paškinje i Pažane ostao poseban i značajan.

 

 

Pag-Press

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika