Srijeda, Prosinac 02, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SVEČANOM MISOM I PROCESIJOM U PAGU JE OBILJEŽEN 23. 7.- DAN ČUDA SVETOG KRIŽA

AddThis Social Bookmark Button

Misom i procesijom, u kojoj je sudjelovao velik broj vjernika,  u Pagu je obilježen dan Čuda Svetog Križa, u spomen na događaj od 23. 7. 1413. godine kada je, prema Konstitucijama paškog Kaptola, iz raspela u crkvi sv. Ante Opata potekla krv. Misu u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja, je predvodio don Srećko Frka Petešić, nekadašnji paški župnik, a pomagali su mu don Zdenko Milić, paški župnik i don Dario Tičić, tajnik zadarskog nadbiskupa msgr. Želimira Puljića.

U programu su sudjelovali  Mješoviti zbor župe Uznesenja BDM  pod vodstvom Anthonya Buljanovića i članice i članovi  grupe „Paška alka“ koji su nosili srednjovjekovnu odjeću. Nakon procesije mnogi vjernici su ostali u crkvi i dodirivali i ljubili Sveti Križ, onako kako je to stoljećima bio običaj u Pagu. Prošle godine je na veličanstven način, bogatim dvodnevim programom u kojem je sudjelovao i zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić, obilježeno 600 godina od Čuda Svetog Križa i na taj način je obnovljeno štovanje relikvije koja je imala golemo značenje u životu vjernika u Pagu. U igrokazu koji je održan prošle godine, a kojeg je pripremio don Dario Tičić, prikazan je događaj od 23. 7. 1443. godine. Donosimo izvadak iz igrokaza:

 

-Sparnog ljeta, 23. dana mjeseca srpnja, Gospodnje godine 1413., u nevelikoj crkvi sv. Opata Antuna, oca dominikanaca, in Paghi Veteri-Križ. Pobožna duša Jelene Grubišić tražila je utjehu u molitvi pred križem. Ojađene duše, slomljena duha, tražila je pomoć pred Raspetim. U očaju bolnom, u košmaru briga, u provali suza, vapi u polutami kamene crkve. Podiže oči, od ganuća orošene i vidi-krv. Raspeti, iz drvena boka, toči krv; kao ono na Kalvariji u Jeruzalemu. „Ljudi! Čudo! Dođite vidit Isusa u krvi!“ Sva u strahu i bojazni da je ne proglase ludom, pribra se i uze pliticu u kojoj sabra dijelak od krvi što je točila. Trči, trči Jele k ancipretu Bartulu i primiceru paškomu da im reče što je vidjela. I dođoše, vidješe i povjerovaše! Sav puk u plaču i jecaju gleda to okrvavljeno propeto tijelo Njegovo, koje za nas umrije. Tako se zbilo čudo sv. Križa, što traje do dana današnjeg, jer šest stoljeća stoji tu među nama.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

 


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika