Petak, Listopad 30, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

INSTITUT ZA OCEANOGRAFIJU I RIBARSTVO IZ SPLITA ISTRAŽUJE EKOLOŠKO STANJE MORA U PAŠKOJ UVALI

AddThis Social Bookmark Button

Stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita istražuju ekološko stanje mora u Paškoj uvali, što je dio velikog projekta kartiranja ekološkog stanja cijelog Jadrana. Projekt obuhvaća velik prostor i bit će završen za godinu dana, međutim preliminarni rezultati istraživanja ekološkog stanja mora u Paškoj uvali znat će se mnogo prije. Na Pagu istraživanje mora provode biolozi dr. sc. Ivan Cvitković i dr. sc. Ante Žuljević.

 

-Istražujemo u plićaku, do najviše dva metra dubine, i zbog toga nam je potrebno mirno vrijeme, bonaca, a kako se ne može očekivati da će svakog dana biti mirno more, dolazit ćemo više puta, rekao je dr. sc. Ivan Cvitković.

 

Biolozi u gumenjaku, s opremom, lagano obilaze plićak Paške uvale i traže razne vrste organizama, prije svega alge.

-Radimo kartiranje organizama, a tu su alge najvažnije. Alge tvore naselja koja su nam posebno  značajna u istraživanjima. Nakon kartiranja i ispitivanja moći će se dati ocjena ekološkog stanja mora u Paškoj uvali, rekao je dr. sc. Ante Žuljević.

Biolozi isplovljavaju u pet sati ujutro, u vrijeme kada je vidljivost u moru dobra, a istraživanje ne ometaju razna plovila. Ako zapuše vjetar, biolozi se vraćaju u Institut i čekaju bonacu i tada ponovno dolaze na Pag. Rezultati istraživanja bit će zanimljivi, posebice jer je more u Paškoj uvali u više navrata ocijenjeno kao najčišće od mora u svim uvalama na Jadranu. Čistoći mora, kako mnogi smatraju, pridonijela je izgradnja kanalizacijskog sustava s odvodom u Paškim vratima. Projekt ispitivanja ekološkog stanja mora su naručile Hrvatske vode.

 


Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika