Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ZANEMARENI DIO PROŠLOSTI: U PAGU SE TURIZAM POJAVIO NA POČETKU 20. STOLJEĆA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu se turizam pojavio prvih godina 20. stoljeća. Prvi turisti u Pagu su bili lovci koje su ugošćivale paške plemićke obitelji, a nakon njih su počeli dolaziti lutajući fotografi, pustolovi, pripadnici višeg srednjeg sloja iz zapadnoeuropskih zemalja koji su otkrivali, u to vrijeme, egzotična područja rubnog dijela Austro-Ugarske Monarhije. Poslije Drugog svjetskog rata u Pagu je turizam, zbog nacionalizacije hotela i restorana, te zbog općih geopolitičkih prilika, potpuno nestao.

Vrijednu bilješku o  počecima turizma u Pagu poslije Drugog svjetskog rata donosi prof. Mate Suić u knjizi  "Pag" iz 1953. godine.

"Turizam, a s njim u vezi i  ugostiteljstvo, tek je posljednjih godina počeo prelaziti  okvire skromnih početaka, ali  je u tako kratkom razdoblju i  na tome mnogo učinjeno, pogotovo ako se ima u vidu da je  ova grana privrede u Pagu do  nedavno bila potpuno zapostavljena, iako za nju ovdje  ima odličnih uvjeta. Pag ima  sve prirodne uvjete za razvoj  turizma, naročito odličnu  plažu, odgovarajuću klimu,  vodu i drugo", navodi Mate  Suić.

Suić navodi da u Pagu djeluje jedan ugostiteljski objekt  s dvadeset soba, restoranom i  baštom. Privatnici su mogli  smjestiti oko stotinu gostiju, a  Suić navodi da gradska uprava  planira izgradnju hotela.
Tako je bilo poslije Drugog svjetskog rata. No, znatno  prije u Pagu su ljetne večeri  bile obilježene glazbom, plesom, mnoštvom turista i nizom ljetnih programa. Na  plaži Prosika bile su dobro  uređene kabine za presvlačenje i držanje stvari, iznajmljivale su se ležaljke, suncobrani, čamci za veslanje i  jedrilice. Poput većine  otočana, Pažani nisu skloni  brzo i lako prihvaćati novine i  promjene, no začudo, turizam  su brzo prihvatili. O tome  svjedoči i izbor za Miss Paga za Miss Kraljevine koji je održan  1931. godine. Za miss Paga je izabrana Lenka Sabalić o kojoj je objavljen članak u magazinu "Svijet". Lenka Sabalić  je bila prva miss Paga i imala  je priliku napraviti veliku karijeru, no vratila se u Pag i  život je provela u ulici Bartula Kašića. Potjecala je iz izrazito tradicionalne obitelji, a njeno sudjelovanje na izboru za miss pokazuje kako se blagonaklono gledalo na sve što je turizam donosio u Pag.

U prvom  turističkom prospektu Paga iz  1929. godine spominje se dobro uređen Grand Hotel, a u  turističkom prospektu iz 1936.  godine spominju se tri hotela,  hotel - restaurant "Rakamarić", hotel "Velebit" i hotel  "Jure Paro". U razdoblju od  1930. do 1937. godine cijena  pansiona iznosila je 49 dinara,  a to je uključivalo stan i hranu, odnosno zajutrak, ručak i večeru za četiri do pet osoba. Zanimljivo je da je u to  vrijeme boravak gostiju u Pagu bio znatno bolje organiziran nego danas. Naime, u  cijenu sobe bila je uračunata  kupališna pristojba, taksa boravka, posluga, taksa za kupališnu kabinu i ležaljke na  plaži Prosika. Zanimljiv je opis Paga u starim turističkim prospektima: "Veoma lijepa priroda privlači goste i pozivlje ih  na lijepe šetnje, kakvih imade  u izobilju. Izleti morem i kopnom su jedinstveni. S južne  strane mjesta nalazi se lijepa  borova šumica, do koje se dolazi šetnjom, dok je sa sjeverne strane isto takva šumica, do koje se prilazi čamcem. Bogat ribolov je slobodan, a zdravi  sport jedrenja i  veslanja pruža  svakome ugodnu  razonodu", navodi se u turističkom prospektu  Paga iz 1936. godine. Plaža Prosika  se opisuje kao  plićina posuta  najfinijim pijeskom. "Paška plaža sa  svojom prirodnom ljepotom  spada među prve  plaže na Jadranu", navodi se u  prospektu. U jednom od prospekata se  navodi da se gosti mogu dobro zabavljati. Kao primjer dobre  zabave spominje se kafana  "Jadran" u kojoj se svakodnevno priređuju vesele plesne  zabave i Jadranske noći. Razvoj turizma zaustavio je Drugi  svjetski rat. Nakon rata koteli i restorani  su zatvoreni, a o plaži  Prosika se nitko nije brinuo. Turisti su ponovno počeli dolaziti u Pag početkom pedesetih godina 20. stoljeća. U to vrijeme je utemeljen Turistički ured. Za razvoj turizma u Pagu posebno je važna 1968. godina. Te godine je „kod Brušelov“ izgrađen hotel "Bellewue" sa  370 ležajeva i pušten je u promet Paški most. Na  turizam s početka 20. stoljeća  danas na Pagu podsjećaju ostaci hotela "Rakamarić" i "Jure Paro", ostaci lovačkog doma u Povljani, fotografije raznih zabava (npr. izbor za Miss Kraljevine 1931. godine, kriket na Lokunji i sl.) i fotografije turista na plaži Prosika. Nažalost, povijesni podaci o  turizmu u Pagu u prvoj polovici 20. stoljeća se zanemaruju i nedovoljno se koriste u promidžbene svrhe.

 

 

Josip Portada/Pag-Press

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika